tiistai 24. maaliskuuta 2015

Kalapullat Ottolenghi-style


Katsoimme eilen Yotam Ottolenghin ruokaohjelmaa, jossa hän seikkaili lapsuutensa Jerusalemissa. Voi mitä näkyjä ja ruokia! Onneksi ehdimme syödä ennen ohjelman alkua!

Ohjelman aikana hän teki kalapullia, joista me inspiroiduimme ja teimme alle kirjoitetun oman version. Nämä olivat hyviä, mutta ehkä ensi kerralla laittaisin kuitenkin hauesta, josta yleensä teemme. Ja suolaa noihin saa laittaa reippaasti. Muuten olen aika tyyväinen. Pidän etenkin tuosta kalan suutuntumasta kun sen hienontaa veitsellä, sitä tulee tehtyä usein mökillä (siten ne hauen ruodotkin häviää niin ettei huomaa...).

Ja oli ihan nopea arkiruoka.

Kalakofta à la Ottolenghi
noin kahdeksan kalapullaa
n. 600 g vaaleaa kalafilettä - käytimme turskaa
tuoretta tilliä, minttua ja korianteria
nokare raastettua inkivääriä
2 valkosipulin kynttä hienonnettuna
1 punainen chili hienonnettuna
puolikkaan sitruunan kuori
kuminaa, kurkumaa
suolaa, pippuria
1 muna
vähän korppujauhoja
öljyä paistamiseen

Pilko kala pieneksi veitsellä. Lisää heinonnetut yritit ja mausteet, sekoita. Lisää lopuksi kananmuna ja korppujauhe ja sekoita taas tasaikseksi. Anna tekeytyä hetki.

Muotoile kalamassasta palloja ja paista kypsäksi öljyssä. Tarjoile esim. yrttimaustetun kermaviilin ja salaatin kanssa.


perjantai 20. maaliskuuta 2015

Arancini - täytetyt riisipyörykät


Tämän ojeen löysin Anna -lehdestä ja koska pidän kaikesta uppopaistamisesta, oli pakko kokeilla näitä. Mitä söpöjä palleroita! Näin näitä myytävän Rooman lentokentällä, mutta ei tullut maistettua, joten en osaa päätellä kuinka hyvin omani onnistivat. Maukkaita olivat joka tapauksessa ja kaikki syötiin! Minusta tuntuu kuitenkin että omissa palleroissani oli kovin vähän jauhelihaa ja juustoa.

Pallerot ovat alunperin Sisiliasta kotoisin ja saavat nimensä appelsiineista, jonka diminutiivi tuo arancini on - pikku appelsiini.

Arancini riisipallerot
n. 8-10 kpl

Riisiseos
6 dl lihalientä
3 dl risottoriisiä
2 rkl voita
2 dl raastettua parmesaania
2 keltuaista

Täyte
200 g jauhelihaa
1 pieni sipuli
2 valkosipulin kynttä
öljyä
2 rkl tomaattipyreetä
1 dl punaviiniä
tilkka vettä
1 tl sokeria
mustapippuria, chiliä ja muita sopivia mausteita
1 mozzarellapallo

Leivitys
2 dl korppujauhoja
2 munaa

öljyä paistamiseen



Valmista ensin lihaliemi. Sulata sitten voi kattilassa, lisää riisit ja kuullota hetki sekoittaen. Lisää kuumaa lihalientä kauhallinen kerrallaan. Kun neste on imeytynyt, lisää seuraava kauhallinen. Kun riisi on kypsää, kaada se kulhoon ja anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi. Lisää riisiin sitten keltuaiset ja parmesaani ja tarkista suolan määrä. Pane riisi jääkaappiin odottamaan.

Ruskista jauheliha öljyssä sipulin ja murskatun valkosipulin kanssa. Lisää tomaattipyree, viini ja tilkka vettä. Mausta seos ja anna hautua hiljalleen noin 15 minuuttia.

Leikkaa mozzarella pieniksi paloiksi.

Ota annos riisiä kostutetulle kädelle ja muotile siitä kuppi. Täytä kuppi jauhelihaseoksella ja mozzarellapalalla. Taputtele lisää riisiä täytteen päälle ja pyörittele palloksi. Laita pallerot jääkaappiin puoleksi tunniksi ennen paistamista.

Ennen paistamista, pyöritä pallerot kananmunassa ja korppujauhoissa. Paista pallerot kullanruskeiksi noin 180-asteisessa öljyssä.



sunnuntai 15. maaliskuuta 2015

Sri Lanka - maustesaari!


Palasimme juuri Jannen kanssa Sri Lankasta, jossa vietimme 10 päivää. Ah, kuinka oli ihana loma! Lämpötila oli vähän reilut 30 C ja säät suosivat muutenkin hyvin. Säätietojen mukaan joka päivänä piti sataa, mutta tuo ei juurikaan toteutunut. Paikalliset kertoivatkin ettei säätiedotteisiin juurikaan luoteta.

Majapaikkamme oli Bentota, saaren länsirannalla ja lähin kaupunkimme Aluthgama. Aluthgama oli pienehkö, hyvin lokaali kaupunki, jossa turismi näkyi yllättävän vähän. Samoin oli hiekkaranta kovin hiljainen, vaikka sesonki olikin. Ehkä suurin osa turisteista tykkää mieluummin loikoilla uima-altaalla?

Sri Lankan ruoka oli mausteista, mutta ei niin tulista kuin olimme kuvitelleet. Erilaisia curry-ruokia ja mereneläviä tuli syötyä paljon. Tajusin vasta matkan jälkeen, ettemme syöneet possua tai nautaa kertaakaan koko reissulla.

Matkatuliaisiksi ostimme kilokaupalla teetä ja mausteita.

Hotellimme kalaravintolasta.


Ensimmäinen ateriani Sri Lankalla. Nam!

Aluthgaman lounaskuppila

Tutustuimme punaiseen banaaniin.


Tarjolla myös lobstar. :)



Kalakauppa

Vihannestori

Maustekaupan maustemylly.

Maustekaupasta
Snägäri

Ruokakauspasta

Välipala


Torilla
Olutta tuli juotua aika paljon.
Gallen kaupunki
Bentotan ranta