tiistai 17. kesäkuuta 2014

Italia! Ja grillattu mustekala

 
Siitä onkin aikaa kun olen viimeksi postannut mitään! Viime postaus taisi olla huhtikuussa kun kävimme Berliinissä synttärimatkalla. Ehkä kärsin jonkinlaista neljänkympin kriisiä...

Tulimme juuri Jannen kanssa Italiasta ja serkku kuittasi että nyt on varmaan materiaalia jota postata. Hmmm... totta puhuakseni, en ottanut paljon kuvia ruokabloggaus mielessä, vaikka reilu viikko pyörikin aika paljon syötävän ympärillä. Vuokrasimme huvilan kauniista Toscanasta viikoksi, Lucignanon kylän kupeesta. Sisko miehensä kanssa tulivat kanssamme mökkiä asuttamaan. Tämän lisäksi vietimme Jannen kanssa myös muutaman yön Roomassa tutustumassa sen lukuisiin nähtävyyksiin ja ruokatarjontaan. Ah Roma!

Sisareni ja minä päätimme jo ennen matkaa että mustekalaa on tehtävä kun Italiaan päästään ja kun Lucignanon kylässä oli torstaiaamuna markkinapäivä, ostimme kalakauppiaalta ihanan tuoreen otuksen. Sen grilliresepti alla.


 
Lucignano on hyvällä paikalla. Siinä on ihan lähettyvillä Siena, Cortona, Chiantin viinialue ja Firenzeen voi tehdä päivämatkan helposti.

 

Grillattu mustekala

Pahoittelut huonoista kuvista, mutta vannon että lopputulos oli äärimmäisen herkullinen ja kaikkien matkalaisten yksi suosikkiruoista.

1 mustekala
1 sitruuna
2 valkosipulin kynttä
1,5 dl valkoviiniä
rosmariinia
vettä
suolaa, pippuria
oliiviöljyä paistamiseen

Ostimme mustekalan valmiiksi puhdistettuna, joten sitä ei onneksi tarvinnut pelätä. Olisi voinut mennä sormi suuhun...

Laita mustekala kattilaan. Lisää kattilaan lohkottu sitruuna, oksa rosmariinia, karkeasti hakattu valkosipuli, viini ja vesi. Lisää myös ripaus suolaa. Liemen tulee peittää mustekala. Keitä otusta 30-90 minuuttia, riippuen koosta. Mustekala on kypsää kun veitsen kärki uppoaa siihen helposti. Meidän otus oli valmis noin 40 minuutissa. Anna mustekalan jäähtyä kunnes se on huoneenlämpöinen.

Sivele mustekalan pintaan oliiviöljyä ja mausta se suolalla ja pippurilla. Grillaa mustekala halsterissa molemmin puolin noin 5 minuuttia per puoli, kunnes se vähän ruskistuu ja lonkerot alkavat kärvistellä. Älä grillaa liian kauan, ettei liha muutu kumiseksi.

Meidän mustekala onnistui loistavasti ja oli erittäin maukasta. Söimme sen välipalana tuoreen vaalean leivän ja valkosipuliöljyn kanssa. Nam!

Huomenna siirrytäänkin sitten erilaisiin mökkimaisemiin Keski-Suomeen. Taitaa tulla aika sissimökkeilyä, ulkona kun sataa vettä ja räntää ja vihmoo aika kovaa. Palataan kesätunnelmiin myöhemmin. Ciao!

Raaka otus

Maukkaita lonkeroita

8 kommenttia:

  1. Vastaukset
    1. Eikö! Mustekala on herkkuani, en vain ole koskaan tehnyt sitä ennen. Tämä ei jäänyt viimeiseksi lonkero-otukseksi.

      Poista
  2. Oijoijoi! Kaikenlaiset merenelävät on mun heikkous! Onneksi mustekalat ja sen sukulaiset tykkää vaan kun niitä pakastaa ja täälläkin saa nauttia lonkeroiden grillaamisesta. Ellei satu hyvä tuuri ja tuore lonkeroinen kohdalle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ai, hyvä tietää! Mistäköhän pakastelonkeron saa?

      Poista
    2. Kalmareita on saanut Tampereella East Asian Martista, Tullintorilla. Mustekaloja on saanut silloin tällöin tuoreena kauppahallista ja pakasteena isommista marketeista, jos tuuri käy!

      Poista
    3. Kalmareita ja rapuja olen minäkin ostanut itämaisista kaupoista, mutta en ole tullut katsoneeksi löytyisikö sieltä mustekalaa. Siskoni tosin tiesi kertoa että Arvo Kokkonnen kai myy mustekalaa pakasteena. Pitää kokeilla!

      Poista
  3. Kunnioitettavan näköinen otus! Resepti kuulostaa mahtavalta, tykkään ihan perinteisestä maustamisesta.

    Hauskaa sissimökkeilyä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu, hyvää oli! Kun on tuore otus, ei tarvitse kikkailla.

      Mökkeily oli aika sisseilyä kyllä...

      Poista