lauantai 1. marraskuuta 2014

Katsudon - porsaanleike riisipedillä

 

Katsudon on suosittu japanilainen lounasruoka. Katsu tulee sanasta tonkatsu, eli rapea porsaanleike ja don tulee sanasta donburi, eli riisikulhollinen. Tämä lounasruoka on siis leivitetty porsaanleike kananmunahöystössä tarjoiltuna riisipedillä. Ruoka voi äkkiseltään vaikuttaa vaivanloiselta tehdä, mutta tulee kuitenkin melkolailla nopeasti ja helposti.

Kuvat eivät tee oikeutta tällä ruoalle. Katsudon on ainakin minulle ihan ykkösluokan japanilainen comfort food. Tein sitä äskettäin ja suuntaa-antava resepti alla.

Katsudon 2:lle
2 porsaanleikettä
1 pienehkö sipuli ohuiksi viipaleiksi leikattuna
1 kananmuna leivittämiseen
2 kanamunaa leikkeen kanssa pannulle (1 per leike)

jauhoja leivittämiseen
korppujauhoja leivittämiseen (pankoa, jos löytyy)
1 dl mirinä
0,5 dl soijaa
2 rkl sakea
5 rkl sokeria
5 rkl dashi-lientä
suolaa ja pippuria
persiljaa
keitettyä riisiä kahdelle

Nuiji porsaanleikkeitä hieman. Mausta leikkeet suolalla ja pippurilla. Paina possunleikkeet jauhoihin, sitten kananmunaan ja lopuksi korppujauhoihin. Käytä pankoa korppujauhonjen sijaan jos pystyt, niistä tulee ekstrarapeutta. Paista leikkeet pannulla kunnes kypsiä ja kullan värisiä.

Yhdistä mirin, soija, sake, sokeri ja dashi ja kuumenna kattilassa kunnes sokeri on sulanut. Dashia ei ole pakko käyttää, mutta se tuo kyllä hyvän maun. En lähtisi korvaamaan sitä kuitenkaan kalakastikkeella tai suomalaisella kalaliemellä, mieluummin sitten ilman. Vai olisiko jollain hyvä vinkki dashin korvikkeeksi?

Laita sitten puolet liemestä ja puolet sipulista pienehkölle paistinpannulle ja hauduta kunnes sipuli on kypsää. Ota sitten porsaanleike ja leikkaa se siivuiksi. Asettele leike sipulien päälle. Riko yksi kananmuna haarukalla kupissa ja lisää kananmuna pannulle. Paista muutama minuuttu kunnes kananmuna kypsyy, mutta jää hieman hötöksi.

Lorauta koko komeus kulhoon riisipedin päälle. Koristele persiljalla.

Tee toinen leike samalla tavalla. Tarjoile vaikka miso-keiton kanssa.


Vaihtoehto katsudonille on tonkatsu, joka on myös suosittu lounasruoka Japanissa. Ohjeen löydät täältä.

6 kommenttia:

  1. Mahtavaa, kiitos ohjeesta, mietinkin tuossa että mihin käyttäisin loput pankojauhopussista. Tosi maukkaan oloinen resepti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minulla ei itsellä ollut pankoa, mutta hyvää tuli silti. :)

      Poista
  2. Ai että, nyt tuli nälkä! Superherkkua kieltämättä. :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Katsudon ei ole niin fiini ruoka, mutta herkkua joka tapauksessa!

      Poista
  3. Äsken kirjoitin kommentin, mutta se hävisi johonkin, höh. Sitä vain halusin sanoa, että tässä on hyvä ruoka Kotiharmilan ensi viikon ruokalistalle, kiitos! Dashiakin pääsisi kokeilemaan, kun se on meidän keittiössä käyttämätön tuote.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minulta loppui dashi ja sitä saa harmittavan harvasta kaupasta. Tai ehkä en vaan löydä oikeaa hyllyä...

      Poista