perjantai 31. toukokuuta 2013

Okonomiyaki


Aah, okonomiyaki! Kyllä se vaan on niin hyvää. Harvoin kuitenkin tulee tehtyä.

Tätä herkkua sanotaan myös Japanilaiseksi pizzaksi, jota olen aina ennen ihmetellyt, mutta sittemmin kun olen ajatellut asiaa, niin ymmärrän yhteyden. Okonomiyakin hienous on juuri se, että siihen laitetaan mitä nyt milloinkin jääkaapissa sattuu olemaan, vähän kuin pizzaankin. Okonomiyaki tarkoittaa kai kirjaimellisesti 'mistä pidät, paistettuna'. Tai jotain.

Janne sattui bongaamaan okonomiyaki -ravintolan kun olimme huhtikuussa Tokiossa. Se oli huikean hieno kokemus. Hieman olin toivonut etukäteen että näin kävisi, mutten ollut varma kuinka yleisiä nämä ovat Tokiossa. Okonomiyaki kun on pääsääntöisesti Kansai-alueen ja Hiroshiman herkku. Kysyin muuten ravintolan tarjoilijalta mikä okonomiyaki on suosittua ja yllätyin kun hän kertoi että mm. juusto-okonomiyaki on monen suosikki. En ollut moisesta kuullutkaan! Koska omat muistoni liittyvät enemmän possuun ja mereneläviin, päädyimme nytkin katkarapu- ja kalmari-okonomiyakiin. Voi että oli hyvää!

Toimme Tokiosta mukanamme mm. katsuobushia (kuivattua bonito-tonnikalaa), Kewpie-majoneesia ja okonomiyaki-kastiketta jotta voisimme tehdä tätä herkkua kotonakin. Dashi-kalalientä kotona ei kuitenkaan ollut, ja vaikka se ei kovin välttämätön reseptin kannalta olekaan, niin sainpa syyn käydä Tokyokanissa ostoksilla. Ja olihan misokin loppu. Tokyokanin omistajat ovat vanhoja tuttujani, joten sinne on aina mukava piipahtaa. Tällä kertaa emäntä sattui olemaan vielä paikalla, joten sain kaupan päälle kupin hyvää japanilaista vihreää teetä ja juttuseuraa.

Tokyokanista saa muuten kaiken muunkin okonomiyakiin tarvittavan. 

En mitannut ainesosia taaskaan, joten alla olevat määrät ovat hyvin suuntaa-antavia. Laitoin alle eri vaiheiden kuvat, josko niistä voisi olla apua.

Okonomiyaki 2:lle
n. 200 g kaalia pieneksi silputtuna
1 kananmuna
1,5 dl dashi-lientä (voi hyvin käyttää pelkkää vettä)
reilu desi vehnäjauhoja
1 paketti pekonia
okonomiyaki-kastiketta
kewpie-majoneesia
katsuobushi-kalahiutaleita
rypsiöljyä paistamiseen

Yhdistä kulhossa kananmuna, dashi-liemi ja vehnäjauho. Sekoita tasaiseksi. Lisää silputtu kaali ja sekoita hyvin. Lisää vähän rypsiöljyä paistinpannulle, ota puolet taikinasta ja tee siitä pannukakkumainen lätty pannulle. Tasoita kakkunen lastalla. Paista lättyä noin 5-8 minuuttia miedolla lämmöllä. Lätyn paistuessa, päällystä päällispuoli pekonilla. Käännä sitten lätty ja paista myös toiselta puolelta.

Prosessin nopeuttamiseksi tein kaksi lättyä kahdella eri pannulla, mutta toki nämä voi tehdä myös peräjälkeen samalla pannulla.

Siirrä paistettu lätty lautaselle. Pursota päälle okonomiyaki-kastiketta ja kewpie-majoneesia. Lisää lopuksi hyppysellinen katsuobushi-kalahiutaleita.

Done!

Kaaliseos




Katsuobushi-kalahiutaleet

Okonomiyaki on helppo tehdä. Ja se on edullista. Ja nopeaa. Ja ennen kaikkea, se on maittavaa.

6 kommenttia:

  1. Kuinkakohan monta kertaa olen haaveillut tätä tekeväni, mutta en ole vielä koskaan tehnyt. Multa ei kyllä varmaan tulisi näin japanilaista, vaan joku sellainen kotiutettu versio. :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kotiutettu versio on usein oikein hyvä!!

      Poista
  2. Hyvä kun muistutit! Nyt kun on paras kaaliaikakin. Okonomiyakit on suosikkeja myös täällä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Okonomiyakin ulkonäkö pettää. On se vaan hyvää. Olen lukenut myös Osakan soul foodiksi sanottavan. Ymmärrän.

      Poista
  3. Jännittävää. Tämmöinen on ihan uusi juttu - kuten varmaan niin moni muukin tuolta suunnalta tuleva herkku.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Okonomiyakin hienous on, että se on helppo, nopea ja edullinen. Ja monipuolinen. Opiskelija-aikana tuli naposteltua tätä useasti.

      Poista