sunnuntai 12. tammikuuta 2014

Kanacurry ja intialainen makea riisi

 

Eilen teimme pitkästä aikaa kanacurrya. Päätin myös kerrankin olla käyttämättä riisinkeitintä ja tehdä riisiä intialalisittain. Äitini hyvä intialainen ystävä Patsy oli joskus kauan aikaa sitten käymässä suomessa ja antoi tämän riisiohjeen. Curryohjeessa apua antoi Suuri Intialainen Keittokirja. Ei tästä kauniita kuvia oikein saanut, mutta siitä tuli todella maukasta.

Klassinen kanacurry
1 kana tai broileri
4 neilikkaa
4 kardemummaa
kenelitanko
3 tähtianista
6 currylehteä
1 sipuli
5 cm inkivääriä
4 valkosipulin kynttä
4 rkl currytahnaa
1 tl kurkumaa
1 tlk tomaattimurksaa
2 rkl tomaattipikkelssiä
1 purkki kookoskermaa
suolaa
korianteria
gheetä tai rypsiöljyä

Aloita leikkaamalla kana paloiksi.

Kuumenna öljy kattilassa ja kuullotta siinä neilikoita, kardemummia, kanelitankoa, tähtianiksia ja currylehtiä keskilämmöllä noin 5 minuuttia. Lisää sitten silputtu sipuli ja hienonnetut valkosipulin kynnet ja inkivääri. Paista muutama minuutti. Lisää currytahna ja kurkuma ja jatka paitamista kunnes öljy irtoaa tahnasta.

Lisää broilerinpalat kattilaan ja paista niitä noin 5 minuuttia. Lisää sitten tomaattimurska ja -pikkelsi, sekä kookoskerma. Anna hautua kypsäksi. Me jätimme kanan hautumaan aika pitkäksi aikaa, niin että liha suorastaan tippui luista.

Kanan hautuessa ehtii tehdä riisin.

Intialainen makea riisi
2 kuppia basmatiriisiä
2 sipulia
kanelitanko
4 neilikkaa
2 kardemummaa
1 laakerinlehti
suolaa
sokeria
manteleita
öljyä paistamiseen

Liota riisiä vedessä noin 15 minuuttia ja siivilöi se sitten. Leikkaa yksi sipuli pitkittäin ja paista öljyssä kullankeltaiseksi. Lisää sitten riisi ja paista 10 minuuttia. Lisää kaneli, neilikat, kardemumma, laakerinlehti ja 4 kuppia vettä. Kun riisi kiehuu, lisää 1 tl sokeria ja ripaus suolaa. Keitä riisiä viimeiset minuutit ilman kantta. Paista riisin koristeeksi yksi sipuli ja manteleita.

Patsyn riisireseptissä oli oikeastaan cashew-pähkinöitä, mutta korvasin ne manteileilla kun kyseisiä pähkinöitä ei kaapista löytynyt. Jätin myös reseptin rusinat käyttämättä, kun en niistä niin välitä. Tämän lisäksi käytin vain 1 teelusikan sokeria, vaikka reseptissä lukee 8 teelusikallista. Huh! Tarkoitus on kai että riisi on ihan oikeasti makeaa, mutta meille riitti jo tämä makeusaste. Pienen tutkiskelun jälkeen huomasinkin, että intialaisesta makeasta riisistä onkin paljon eri versioita, esim. jälkkäriversio joka tehdään kookoskermaan.

Oma riisini hieman ylikypsyi, mutta oli muuten erittäin hyvää. Olisi kenties pitänyt käyttää vähän sahramia, niin olisi voinut olla kauniimpi lopputulos. Noh, ensi kerralla sitten.

9 kommenttia:

  1. Oi nami, nami! Kuulostaa tosi ihanalta. En ole varmaan koskaan käyttänyt kookoskermaa - pitäisköhän korjata tämäkin asia pian...

    Mitä kanaa muuten käytit tässä?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Anteeksi, tuossahan se lukikin. Taisit siis käyttää kokonaisen kanan... Pahoittelen lukihäröilyä. :-D

      Poista
    2. Kookoskerma on namia. Taitaa kyllä valitettavasti olla aika rasvaista...

      Jep, kokonainen kana oli kyseessä. Onneksi mies osaa pilkkoa noita, minä olen siinä aika onneton.

      Poista
  2. Kheer eli intialainen makea riisi on erittäin jees jälkkäri. Voidaan tehdä kookoskerman ohella myös kuohukermaan, jolloin esim kookoshiutaleet on hyvä lisä. Makea riisi suolaisen intialaisen ruoan kanssa on mulle kyllä vieras.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niinpä. Eiköhän tuo ole yleensä jälkkäriksi tarkoitettu taihi itsekseen syötynä. Toimi hyvin myös curryn kanssa kun sitä sokeria tuli niin vähän.

      Poista
  3. Teillä on ollut varmaan huumaavan ihana tuoksu! Tuo intialainen makea riisi on minulle outo juttu, mutta taidan nyt laittaa ohjeen muistiin ja tehdä joskus. Tänks!

    VastaaPoista
  4. Kiitos, tätä riisihommaa olen monasti ihmetellyt, nyt sitä täytyy ehdottomasti kokeilla! :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sipuli, mausteet ja paistaminen tekevät riisistä erittäin herkullista!

      Poista