torstai 17. heinäkuuta 2014

Kiinalainen hot and sour -keitto


Eilen oli tarkoitus mennä Helsingin uuteen Street Food tapahtumaan, mutta jotenkin laiskotti ja sääkin oli epävakainen, joten päätimme että sinne ehtii kyllä joku toinenkin viikko. Aamun Hesarin mukaan Kasarmitorilla oli kyllä ollut ihan vilskettä.

Olin suunnitellut tekeväni Kiinalaista hot and sour -keittoa myöhemmin viikolla, mutta päätin nyt aikaistaa kokeilua, kun raaka-aineetkin olivat valmiina. Tämä keitto on yleinen Kiinalaisissa ravintoloissa ja tunnetaan ymmärtääkseni myös nimellä Pekingin keitto. Mikäli olet syönyt tätä Kiinalaisessa ravintolassa ja pitänyt siitä, tulet varmasti pitämään tästä reseptistä, keitosta tuli nimittäin erittäin maukas ja autenttisen makuinen.

Resepti tuntuu pitkähköltä, kuten ainesosalistakin, mutta se oli loppupeleissä kovin helppo, eikä vienyt tuntia enempää aikaa. Tästä saa myös helposti kasvisversion, vaihtamalla kanan vaikka tofuun.

Chinkiang-etikka, kuivatut siitakesienet ja liljankukat.
Suurin osa raaka-aineista oli ihan normikamaa, mutta piti kuitenkin käydä Hakaniemen Aasialaismarketissa ostamassa kuivattuja siitakesieniä, kuivattuja liljankukkia ja mustaa Chinkiang-etikkaa.

Hot and Sour Soup
4 annosta

4 kuivattua siitakesientä*
1 dl kuivattuja liljankukkia (dried day lilly)*
200-300 g kananrintaa leikattu ohuiksi suikaleiksi
1 dl bambunversoja leikattu ohuiksi suikaleiksi
2 tl tuoretta inkivääriä pieneksi raastettuna
1 l kanalientä
2 dl sienen liotusvettä
4 tl soijaa
1 tl sokeria
1 tl valkopippuria
4 rkl mustaa Chinkiang-etikkaa*
1 rkl maissijauhoa veteen sekoitettuna
2 kananmunaa
2 tl seesamiöljyä
2-3 tl chiliöljyä (käytin jotain valmista Kiinalaista chiliöljyä)
2 rkl kevätsipulin vartta
kourallinen tuoreita herneitä

* Katso muistiinpanot lopussa.

Liotetut sienet ja kukat.

Aloita liottamalla sienet ja liljankukat. Aseta sienet ja kukat omiin kulhoihin ja kaada kiehuvaa vettä päälle. Anna liota 20 minuuttia. Muista lopuksi säästää 2 dl sienten lioutuslientä. Liotusajan jälkeen, puserra vesi pois sienistä ja kukista. Ota sienten kantaosat pois ja leikkaa hatut suikaleiksi. Leikkaa liljankukista kovat varret pois, halkaise kukat ja leikkaa sitten kahtia, noin sentin tai parin pätkiksi.

Kun kukat ja sienet ovat likoamassa, valmista muut ainesosat. Leikkaa kanafileet ohuiksi suikaleiksi ja aseta kulhoon. Mausta kana raastetulla inkiväärillä ja 1 teelusikallisella soijaa. Jätä odottamaan. Leikkaa myös bambunversot ohuiksi suikaleiksi. Ota muut raaka-aineet pöydälle valmiiksi.

Kiehauta kana- ja sienten lioutusliemi kattilassa. Lisää loput soijasta (noin 3 tl), Chinkiang-etikka, sokeri, chiliöljy ja valkopippuri.

Kun liemi taas kiehuu, lisää kanasuikaleet, sienet ja bambunversot. Anna kiehua noin 5 minuuttia. Lisää sitten liljankukat ja herneet ja kiehuta kunnes herneet ovat melkein kypsiä. Lisää nyt maissijauho sekoitettuna veteen ja kiehuta kunnes keitto vähän saostuu.

Lisää kevyesti vatkatut munat viimeiseksi ohuena norona. Ota kattila pois liedeltä ja anna seisoa puoli minuuttia ja sekoita keittoa rauhallisesti (oma kanamunani kyllä vähän paakkuuntui ja jouduin sitä haarukalla hieman hajoittamaan).

Mausta keitto lopuksi seesamiöljyllä ja sipulin varrella.


Kehittelin tämän reseptin Fuchsia Dunlopin, Every Grain of Rice keittokirjan, sekä The Daring Gourmet blogin avustuksella.

* Kommentteja:

  • The Daring Gourmet opasti, että jos ei ole mustaa etikkaa, voisi käyttää tilalle mm. tummaa balsamicoa. Minä en kyllä näin tekisi, sillä balsamico on aika makeaa ja Chinkiang-etikan tarkoitus on tuoda keittoon happamuutta. Sopisiko paremmin vaikka siiderietikka?  Sitä paitsi, Chinkiang- tai muuta mustaa etikkaa löytyy helposti aasialaismarketeista. Käymässäni kaupassa oli useaa sorttia mustaa etikkaa.
  • Kaikki eivät noista kuivatuista siitakesienistä välitä, mutta niiden sijaan voi toki käyttää muitakin sieniä. Itse suosisin kuitenkin jotain kuivasientä, sillä niissä on ihana intensiivinen maku. On myös hyvä idea sekoittaa kuivia ja tuoreita sieniä, kuten Fuchsia Dunlop. Olisiko hyvä sekoitus vaikka kuivatut tatit ja tuoreet osterivinokkaat?
  • En ole koskaan ennen käyttänyt liljankukkia ja koska keitossa oli jo muutenkin paljon makua, minulle jäi hieman epäselväksi mitä ne toivat keittoon (paitsi eksotiikkaa!). Fuchsia sanoikin liljoista, että ne ovat "optional,but nice".
  • Ja tosiaan, tästä tekee helposti kasvisversion jättämällä lihan pois ja lisäämällä vaikka tofua.

Kokeile ja ihastu!

7 kommenttia:

  1. Vaikuttais aika täydelliseltä sadepäivän keitolta! Tuo Chinkiang-etikka onkin ihan uusi tuttavuus. Pitää katsoa jos paikallisista Aasialaiskaupoista löytyis..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä, juuri näin. Kun sieniä saa syksyllä enemmän, teen tätä varmasti uudestaan!

      Poista
  2. Nam, mitä herkkua! :) Söin kerran Kiinassa jossain paikallisessa pikkukuppilassa "hot & sour"-soupin, oli kyllä tosi hyvää. Aineksista ei tosin ottanut selvää, keitossa lillui kaikkea epämääräisen näköistä. Kyselin sitten raaka-aineista kiinalaiselta kaveriltani mutta vastaus oli tyyliin "parempi ettet tiedä..." :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hahaa! Tuo voi varmasti pitää paikkansa, että parempi ettei tiedä... Itse tehty keitto on toki siitä hyvä, että voi itse päättää kuinka eksoottisen lopputuloksen haluaa. :)

      Poista
  3. Tosi mielenkiintoinen resepti! Täytyy käydä katsastamassa kiinamarketin valikoima ja kysellä tähän raaka-aineita sieltä. Näyttää niin hyvältä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kannattaa kyllä! Tai kokeile joskus alkuruoaksi kun olet seuraavan kerran kiinalaisessa ravintolassa!

      Poista
    2. Minusta aika paljon kiinalaista etikkaa. Käytin sushietikkaa. Se ei oo niin vahvaa, mutta makuasiahan tämä on.

      Poista