keskiviikko 9. heinäkuuta 2014

Munakoisoja uunissa Lähi-idän tapaan


Tämä herkullinen resepti on Yotam Ottolenghin Jerusalem keittokirjasta. Munakoisojen mausteena käytetään kylläkin chermoulaa, joka on pohjoisafrikkalainen mausteseos, mutta miellän itse reseptin kyllä Lähi-idän ruoaksi.

Chermoula oli muuten todella hyvää. Sitä käytetään etenkin Marokossa ja sopii niin kalan kuin kanankin kanssa. Chermoulaa kannattaa siis tehdä kunnon satsi kerralla.

Tämä ruoka sopii välipalaksi vaikka tällaisenaan tai näin kesäpäivinä grilliruoan lisukkeeksi. 

Chermoula-munakoisoa, bulguria ja jogurttia
2 valkosipulin kynttä
2 tl kuminajauhetta
2 tl korianterijauhetta
1 tl chilihiutaleita
1 tl paprikaa
2 rkl säilötyn sitruunan kuorta
2 keskikokoista munakoisoa
150 g bulguria
50 g vihreitä oliiveja
50 g rusinoita
30 g mantelilastuja
1,5 rkl sitruunanmehua
tuoretta korianteria
tuoretta minttua
kevätsipulin vartta
140 ml oliiviöljyä
120 g maustamatonta jogurttia
suolaa

Lämmitä uuni 200 asteeseen.

Aloita tekemällä chermoula. Sekoita kulhossa silputtu valkosipuli, kumina, korianteri, chili, paprika, säilötty sitruunankuori hienonnettuna, sekä kaksi kolmasosaa oliiviöljystä ja teelusikallinen suolaa.

Pese ja halkaise munakoisot pituussuunnassa. Leikkaa ristikko munakoison pintaan, mutta älä puhkaise kuorta. Levitä chermoula munakoison pintaan ja aseta munakoisot sitten leikattu puoli ylöspäin uunipellille leivinpaperin päälle. Paista munakoisoja uuniissa noin 40 minuuttia tai kunens ne ovat ihan pehmeitä.

Munakoisojen ollessa uunissa, valmista bulgur ohjeen mukaan.

Liota sitten rusinoita 10 minuuttia lämpimässä vedessä. Tämän jälkeen kaada vesi pois ja sekoita rusinat bulguriin. Lisää myös jäljelle jäänyt öljy, yrtit, oliivit, mantelit, kevätsipulin varsi ja sitruunanmehu. Mausta suolalla ja tarkista maku.

Tarjoile bulgurseos lämpimän tai huoneenlämpöisen munakoison päälle laitettuna. Lusikoi bulgurin päälle vielä hyvää maustamatonta jogurttia ja korsitele tuoreella korianterilla ja oliiviöljyllä.

X X X

Munakoiso on kyllä niin herkkua. Näin ihania munakoisoja Plantagenissa taannoin ja päätin, että ensi kesänä yritän kasvattaa näitä itse kasvihuoneessa. Eikös munakoiso ole joku tomaatin sukulainen?



4 kommenttia:

  1. Voi mitä herkkua! Chermoula ei ole mulle entuudestaan tuttua (kuullut olen kyllä siitä), mutta täytyy kokeilla pian. Voisi kokeilla jo vaikka huomenna, jos löytäisi tuota säilöttyä sitruunaa jostain...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sama juttu minulla; tuttu nimeltä, mutta en ollut ennen kokeillut. Oli tosi hyvää. Säilötyn sitruunan voi varmasti korvata pienellä määrällä normaalia sitruunan kuorta, tms.

      Poista
  2. Nam, taas on niin ruokaa meikäläisen makuun!

    VastaaPoista