sunnuntai 14. syyskuuta 2014

Etelä-Afrikkalainen stick bread

 

Teimme viime viikonloppuna sisareni luona Etelä-Afrikkalaista stick-breadia. En ollut koskaan kuullutkaan moisesta, vaikka nuo Etelä-Afrikkalaiset ovatkin pyörineet piireissä jo yli kymmenen vuotta ja eteläinen Afrikka on muutenkin aika tuttu.

Mikä hassuinta, en ole koskaan myöskään kuullut tikkupullasta, mutta googletus asiaan kertoi että stick bread ja tikkupulla ovat oikeastaan sama asia. Jos tekee kuvahaun sanoille South African stick bread ja tikkupulla, ovat kuvat aika identtisiä.

Onkohan tikkupulla joku alueellinen herkku, kun on jäänyt kokonaan tutkasta pois?


 

Jotenkin näin se meni... 

Stick bread
1 kg vehnäjauhoja
10 g kuivahiivaa
1 rkl sokeria
½ rkl suolaa
2 rkl oliiviöljyä
n. 5 dl kädenlämpöistä vettä

Siivilöi jauhot kulhoon ja sekoita siihen hiiva ja sokeri. Lisää sitten suola. Lisää vettä pikkuhiljaa kunnes kuivaa jauhoa ei enää ole. Lisää sitten oliiviöljy. Vaivaa taikinaa noin 10 minuuttia kunnes se ei tartu sormiisi tai kulhoon kiinni. Jätä kulho pyyhkeen alle lämpimään paikkaan ja anna taikinan nousta noin 30 minuuttia.

Stickbreadin paistamiseen tarvitaan esim. puukeppejä. Samanlaisia kuin makkaran paistoon, mutta ehkä vähän kookkaampia. Öljyä puukepin pää ja ota sitten taikinasta kourallinen, muotoile se pitkulaksi ja kieputa puukepin ympäri.

Paista nuotiolla kunnes leipä lähtee kepistä irti. 

Tarjoile hunajan tai marmeladin kanssa.
Kynttelikölle löytyi uusi käyttötarkoitus.


8 kommenttia:

 1. Vastaukset
  1. En tiedä kumpi oli mukavampaa. Leivän teko vai syönti. :)

   Poista
 2. Afrikan mantere on meillä kulinaarisesti täysin pimeää aluetta, vaikka usein onkin ollut mielessä tutustua siihen paremmin. Kiitos edellisen postauksen linkeistä, nyt pitää paneutua asiaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Afrikan mantere on iso ja näin ollen myös erittäin monipuolinen. Ainakin Pohjois-Afrikkalainen ruoka on mielestäni nostanut päätään täällä Euroopassakin.

   Poista
 3. Tikkupulla taitaa kuulua partio- ja protuväen eli nuotion äärellä viihtyvien ohjeisiin. Onkohan tuo tikkupulla kulkeutunut partioliikken myötä Eurooppaan, partiolaisuus taitaa olla Etelä-Afrikasta päin kotoisin? Pitääpä katsella monikäyttöisempiä kynttilänjalkoja :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ahaa, en tiennytkään tuota partioliikkeen Etelä-Afrikka kytköstä. Nuo Afrikanerit ainakin ovat kovia ulkoilmakokkaajia, joten en kyllä ihmettele yhtään.

   Poista
 4. Haha, ihana kynttelikkö! :-D Mä olen joskus _kuullut_ tikkupullasta, vaikken partiolainen olekaan, mutten ole tehnyt/maistanut. Hauskan kuuloinen idea anyways!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itse en ole mikään retkeilyihminen, mutta jos olisin, niin tikkupulla olisi kyllä aika jees!

   Poista