perjantai 9. marraskuuta 2012

Sushi
Teimme monen vuoden jälkeen sushia kotona. Ja nyt mietityttää miksi ihmeessä emme tee sitä useammin. Käymme kyllä sushi-paikoissa syömässä, mutta miksi emme tee sitä kotona? Jos ei rupea liikaa hifistelemään, se on aika helppoa ja nopeaa. Siksi toiseksi, kotisushi on parempaa kuin monen pääkaupunkiseudun sushi-ketjun ape; niissä raaka-aineet ovat mitä sattuu, sushi tehty aikoja sitten "valmiiksi" ja ne ovat jääkylmiä!

Tässä ei-hifistelyversio kotisushista

Sushia 2:lle
2 kuppia raakaa sushi-riisiä
1 kurkku
1 avocado
pala lohta
n. 6 rkl sushi-etikkaa
noria
wasabia
soijaa

Mikäli ei ole sushi-riisiä, voi myös käyttää esim. Risella puuroriisiä.

Huuhtele riisi kunnes vesi on kirkasta. Keitä sushi-riisi kypsäksi - itse käytimme riisinkeitintä... Jäähdytä riisiä puukauhalla varovaisesti sekoittamalla ja lisää sitten riisiin noin 4-6 rkl sushi-etikkaa. Sushi-etikan voi myös itse valmistaa mirinistä, mutta kun valmistakin kaupasta saa... Kääntele riisiä puulastalla niin että etikka sekoittuu tasaisesti.

Makisushi - merilevään kääritty sushi
Laita norilevy pöydälle kiiltävä puoli alaspäin. (Monet käyttävät tässä bambumattoa alla, itse en siitä liiemmin piittaa, toimii hyvin ilmankin.) Levitä norin päälle riisiä, siten että se peittää 2/3 osaa levästä. Riisin levittämiseen kannattaa käyttää normaalia veistä jonka dippaa aika-ajoin veteen, näin riisi ei jää kiinni veitseen ja se on helpompi levittää. Leikkaa kurkku, avocado ja lohi pitkiksi viipaleiksi ja asettele noin puoliväliin riisiä. Rullaa sitten levä kääryleeksi. Kostuta levän loppuosa (jossa ei ole riisiä) vedellä, jotta se tarttuu paremmin kiini rullatessa.

Kurkku ja avocodo ovat tietenkin aika kehno väriyhdistelmä, mutta niitä nyt sattui olemaan kaapissa, joten tällä mentiin. Hyvää se silti on.

Nigirisushi - kala riisipallon päällä
Riisipallot voi hyvin muotoilla käsin, mutta me käytimme jotain turhaketta (nigiri-muotti) jonka olen joskus ostanut Tokyokanista. Muotti toimii hyvin, vaikka mielestäni palleroista tuleekin helposti liian suuria. Suurin haaste on kuitenkin leikata kalanpalat niin että ne sopivat riisipalleroiden päälle. Itse en osaa yhtään, onneksi Janne oli paikalla - hyvin meni. Kalapalan alle kannattaa laittaa pieni sipaisu wasabia ennen kuin yhdistää riisipalloon. Tosin vaarana on se että wasabia tulee enemmän kuin tilattiin - kokemusta on!

Tarjoa soijan ja wasabin kera.

Oikeaoppisesti mukana pitäisi olla myös garia - pikkelsöityä inkivääriä. Tätä saa myös helposti nykyään kaupasta, mutta jätimme väliin. Garin tarjoitus on kai ylipäätään puhdistaa makuaisti erilaisten sushipalojen välillä, mutta omamme olivat aika yksitoikkoista, syytä tähän ei ollut...


2 kommenttia:

  1. Miten hyvä idea pitää joskus sushi-ilta. Olen kaiken tohinan aikana unohtanut miten helppo ja mukava ruokalaji tämä on, ja sopii myös erityisruokavalioiselle! Ihanan näköisiä, pitää tehdä sushia piakkoin :)

    VastaaPoista
  2. Kiitos! Samaa mekin mietittiin, että miten onkaan sushin helppous ja ihanuus päässyt unohtumaa.

    VastaaPoista