tiistai 1. huhtikuuta 2014

Portugalilainen kalakeitto - caldeirada pe peixe


Sisareni ja minä pääsimme lauantaina suomalais-portugalilaisen ystäväpariskunnan luokse kokkioppiin. Tällä kertaa teimme portugalilaista kalakeittoa, caldeiradaa. Fernando kertoi että portugalissa tähän käytetään usein merikrottia, mutta me käytimme nyt madetta. Tämä onkin hyvä, sillä eikös made ole suositeltavien kalojen listalla, kun taas tuo merikrotti ei?

Caldeiradaan laitetaan kerroksittain hurja määrä eri aineksia ja koko homma keitetään sitten hyvässä liemessä (me käytimme katkarapujen keitinlientä) ja viinissä.

Kuvat eivät tee oikeutta tälle ruoalle. Oli todella maukasta!

Caldeirada de peixe

mm.
madetta (päineen kaikkineen)
pussi vihersimpukoita
pussi katkarapuja
kalmaria
perunaa
sipulia
valkosipulia
tomaattia
paprikaa
tomaattimurskaa
korianteria
valkoviiniä
hyvää lientä

Kaikki ainekset ladotaan kerroksittain (ks. kuvat alla) isoon kattilaan. Sitten ruoka haudutetaan kypsäsksi hyvässä liemessä ja tujauksessa hyvää valkoviiniä.

Keittolautasen pohjalle laitetaan pala hyvää, tuoretta leipää ja keitto tarjoillaan leivän päälle.

Kiitos Fernando ja perhe vieraanvaraisuudestanne! Ruoka oli myös mitä parhainta.


P.S. Fernandon kaveri Victor, teki keitettyjen rapujen kuorista oikein maukasta keittoa. Harmittavasti en kiinnittänyt tarpeeksi huomiota tai ottanut kuvia.

8 kommenttia:

 1. Ihana "kerroskeitto", takuuvarmasti hyvää. :) Ja tuosta varmaan riitti hyvin seuraavallekin päivälle, aika iso kattila. ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kerroskeitto onkin hyvä sana!
   Jep, ruokaa oli paljon! :)

   Poista
 2. Nami. Kalalistojen suositellut ja kielletyt kalat riippuvat siitä(kin), missä ollaan. Olen lukenut kotimaisen lisäksi Sveitsin ja Ranskan listaa ja ne eroavat kotimaisesta jonkin verran. Keski-Euroopan listoilla ei ole niin paljoa järvikaloja ja jotkut täällä punaiset kalat ovat ok, ainakin jos tarkastaa, miten ne on kalastettu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pitää paikkansa. Kalakauppiaalta pitää osata aika tarkkaan kysyä esim. mistä turska on kalastettu, jos haluaa täysin puhtaan omantunnon.

   Poista
 3. Made ja kalmaria ja simpukoita, aika herkut keitossa, namnam!

  VastaaPoista
 4. Vastaukset
  1. Ja kyllä mekin syötiin! Ruokaa oli paljon. :)

   Poista