maanantai 25. elokuuta 2014

Samosat karitsan jauhelihasta

 

Vietin osan lapsuudestani Itä-Afrikassa jossa myös tutustuin samosoihin. Somaliassa nämä herkut tosin tunnetaan nimellä sambuusa, mutta sama ruoka. Samosat mielletään usein Intialaiseksi ruoaksi, mutta ne ovat alunperin lähtöisin Lähi-idästä, josta ne kulkeutuivat Afrikkaan ja Intiaan.

Itä-Afrikassa samosat ovat yleensä jauhelihasta, mutta kasvis- ja kalaversioitakin löytyy. Intiassa kasvisversiot taitavat olla yleisempiä. Suosikkisamosani ovat kuitenkin lapsuuteni Itä-Afrikkalaiset tulisesti maustetut jauhelihasamosat.

Kävimme Jannen kanssa monta vuotta sitten Mosambikissa lomalla ja söimme siellä aivan mahtavia lihasamosoja (kiitos Saaralle!) ja siitä lähtien olen haaveillut että opin tekemään niitä itse. Nyt vihdoin viimein tuumasta toimeen!  

Samosat

n. 15 kpl
500 g karitsan jauhelihaa
1/2 punainen sipuli
2 valkosipulin kynttä
1 vihreä chili
3 rkl pakastemaissia
3 rkl pakasteherneitä
1 tl curryjauhetta
1 tl korianterijauhetta
1 tl kuminajauhetta
3 tl adjika-mausteseosta
2 tl chilijauhetta
tuoretta korianteria
suolaa, pippuria
1 pkt filotaikinaa
jauhovesiseosta taikinan liimaksi

Ota filotaikina huoneen lämpöön sulamaan. 

Sekoita curryjauhe jauhelihaan ja anna maustua tunnin verran (käytin Rajah curryjauhetta). Kiehauta herneet ja maissi. Jätä sivuun. Pilko sipuli, valkosipulin kynnet ja chili. Kuullota sipuli pannulla, lisää sitten jauheliha ja valkosipuli. Paista kypsäksi ja mausta korianterilla, kuminalla, chilillä, suolalla ja pippurilla. Itse lisäsin myös aika runsaasti adjika-mausteseosta. Lisää kypsään jauhelihaan herneet, maissi, vihreä chili ja tuore korianeri. Minä pidän aika tulisesta ruoasta ja lisäilin aika vapaalla kädellä chilijauhetta. Valmiin seoksen tulisi olla aika kuivaa, sillä silloin samosoista tulee rapeammat, tai näin ainakin jostain luin.

En ole kummoinen leipuri, joten päätin nyt ensimmäisellä samosa-keikallani käyttää filotaikinaa. Mutta, aarghh... kyllä tuo filon käsittelykin työstä menee. Ensi kerralla teen kyllä taikinan itse!

Avaa sulanut filotaikina ja leikkaa vaakasuunnassa kolmeen osaan, niin että sinulla on kolme nippua pitkiä suorakaiteita. Koska filo menee helposti rikki, käytin kaksi suorakaidetaikinalevyä kerralla yhteen samosaan. Muista pitää loput taikinalevyt kostean pyyhkeen alla, sillä muutoin taikina kuivuu ja menee rikki.

Taita levyn oikea kulma taikinalevyn yli. Laita sormella jauhovesiseosta kolmion vasempaan reunaan. Tuo sitten vasen pitkä pätkä kolmion yli. Nyt sinulla on kolmion muotoinen pussukka ja pitkä pätkä taikinaa joka jää yli. Täytä pussukka lihaseoksella ja kieritä sitten lopputaikina oklmion ympäri. Liimaa taikinan loppupätkä taas jauhovesisoeksella kiinni. Tätä on aika vaikea selostaa, kehoitan katsomaan Xawaash-blogin hienon videon (alla), josta minä otin mallia tähän käärimisvaiheeseen.

Uppopaista valmiit samosat öljyssä kunnes kullanruskeita, noin 3 minuuttia per puoli. Tarjoile sellaisenaan tai vaikka chilikastikkeen kera.


Samosaseikkaluamme varten surffailin hartaasti netissä opettelemassa samosan tekoa, etenkin taikinan käärimisvaihetta ja löysin samalla aivan mahtavia Afrikkalaisia ruokablogeja. Alla muutamia näistä. Kannattaa tutustua!

Xawaash
1Q food platter
K.O Rasoi
My Burnt Orange
Dobby's Signature
Taste of Tanzania

Olisiko Afrikkalainen ruoka seuraava ruokatrendi?


6 kommenttia:

  1. Afrikkalainen trendi, se olisikin kivaa! Sieltä tulisi aivan uusia makuja! Mistä tuota adjika-maustetta saa?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ostin Hakaniemen hallista. Adjika on muuten georgialainen mausteseos. Tuossa versiossa jonka minä ostin on korianteria, chiliä, tomaattia, paprikaa, sipulia ja valkosipulia. Sopii siis melkein mihin vain!

      Poista
  2. Täytyypä myöntää että afrikkalainen keittiö on itselle suhteellisen vieras, pitäisipä tosiaan tutustua siihen tarkemmin. Tosi nättejä samosoja, tekisipä mieli maistaa yksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pohjoisafrikkalainen keittiö on aika hyvin nostanut profiiliaan viime vuosina, mutta tuo Saharan eteläpuolinen Afrikka jää kyllä harmittavan usein huomiotta.

      Poista
  3. Samosat ovat hyviä;niitä on tullut usein syötyä mutta ei tehtyä,tosin olen aina syönyt kasvisversioita.Mielenkiintoista kuulla että olet asunut Itä-Afrikassa. Afrikka on lähellä sikäli että kahden vapaaehtoispaikkani kautta olen paljon tekemisissä afrikkalaisten lasten kanssa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Huomaan ainakin joistain Ottolenghin resepteistä, että Pohjois-Afrikkalaiset maut näkyvät myös Lähi-idän ruokakulttuurissa.

      Poista