sunnuntai 3. helmikuuta 2013

MademuhennosHakaniemen halli on ihana! Menimme eilen oikeastaan käymään hallin läheisyydessä olevaan itämaisia elintarvikkeita myyvään Vii-Voaniin, mutta kun kerran kulmilla oltiin, niin käytiin myös hallissa. Parkkipaikkaa oli vaikea löytää ja rahaa meni huomattavasti enemmän kuin budjetoitui... muuten hyvä reissu. Hallireissun lopuksi ajattelimme käydä vielä suosikki kalakauppiaallamme, Reitin Kalassa ja ostaa graavilohta sunnuntaiaamuksi. Reitillä oli myös oikein maukkaan näköisiä mateita, joten nopean pohdinnan jälkeen päätimme pakastaa juuri ostamamme possunkyljen ja ostaa made ja tehdä mademuhennosta. Erinomianen päätös, vaikkakin mateen 22 € kilohinta oli aika suolainen. Päädyimme kuitenkin reilun kilon kokoiseen mateeseen ja harvoinpa on kalakauppias ollut niin tyytyväinen kuin kuullessaan, että nyljemme mateen itse. Miksi made muuten nyljetään?

Mademuhennos oli hyvää. Kaikki syötiin. 

Tämä respeti on lähes suoraan Maku lehdestä.

Liemi
15 dl vettä
3 dl kuivaa valkoviiniä
1 sipuli
1 tl suolaa
1 tl kokonaisia mustapippureita
1 tl kokonaisia valkopippureita
2-3 kpl laakerinlehteä

Muhennos
1 rkl vaaleaa suurustetta
2 dl ruokakaermaa
iso kourallinen tilliä silputtuna
sitruunanmehua
1 tl suolaa

Aloita nylkemällä made. Se ei loppupeleissä ole kovin vaikeaa, youtubesta on hyviä opetusvideoita. Tosin, Jannehan sen mateen nylki, joten helppo sanoa näin sivusta seurattuna... Siksi toisekseen, tämä oli jo toinen mateen nylkeminen. Aukaise sitten vatsa ja poista sisälmykset. Säästä maksa. Huuhtele kala.

Kiehauta liemen ainekset ja lisää kala. Lisää maksa noin 8 minuutin kuluttua, muutama minuutti ennen kuin kala on kypsää. Keitä vielä 2-5 minuuttia. Nosta kala ja maksa pois ja anna jäähtyä. Ruodi kala mahdollisimman tarkkaan ja paloittele. Paloittele myös maksa.

Siivilöi liemi ja kiehauta noin 8 dl lientä uudestaan. Suurusta ja anna kiehua hetki. Lisää kerma, tillisilppu, sitruunanmehu ja suola. Kiehauta. Lisää lopuksi made- ja maksapalat ja kuumenna kiehumispisteeseen. Vältä kiehuttamasta tässä kohtaa liikaa, jottei muhennoksesta tuo mössöä.

Tarjoa esimerkiksi keitetyn perunan ja porkkanan kanssa.
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti