tiistai 14. tammikuuta 2014

Spaghetti vongole

 

Simpukoita on ollut kaupassa ahkerasti tarjolla ja mielessäni on ollut pitkään tehdä klassinen spaghetti vongole, johon vuosia sitten ihastuin Italiassa. Seurasin aika läheisesti makuja.fi sivuston ohjetta. Lopputulos oli ihan hyvä, vaikka ei vetänyt vertoja Italian kokemuksillemme (ei sinänsä mikään ylläri!). Tätä pitää jatkokehitellä. Kirsikkatomaatit oli hyviä. Ehkä tulevaisuudessa jättäisin kuitenkin kerman pois. Mukaan voisi laittaa vähän mietoa chiliä. Ja ehkä ripaus sitruunamehua? Lopputuloksen pienehkö pettymys voi toki olla myös siinä, että hieman ylikypsytin simpukoita... ehkä. Noh, hyvää oli kuitenkin ja jatkokehityksellä tästä tulee loistava.

Spaghetti vongole
500 g sydänsimpukoita
500 g sinisimpukoita
1 isohko salottisipuli
3 valkosipulin kynttä
n. 6 kirsikkatomaattia
2 dl kuivaa valkoviiniä
2 dl kermaa
ripaus sahramia
tuoretta timjamia
runsaasti tuoretta persiljaa
suolaa ja pippuria
oliiviöljyä
n. 400 g spagettia

Laita pastavesi kiehumaan. Pese simpukat kylmässä vedessä ja poista mahdollinen parta. Heitä pois simpukat jotka eivät mene kiinni pienestä kopautuksesta tai jos ne ovat muutoin vahingoittuneet. Jätä simpukat likoamaan kylmään veteen. Laita spagetti kiehumaan.

Silppua sipuli ja valkosipulinkynnet pieneksi. Kuullota silputut sipulit öljyssä isossa kattilassa. Kun sipulit ovat pehmenneet, lisää ripaus sahramia ja viini. Lisää sitten kerma ja lohkotut kirsikkatomaatit. Mausta suolalla, pippurilla ja timjamilla. Anna liemen kiehahtaa.

Kaada kattilaan valutetut simpukat, pistä kansi kiinni ja ravistele välillä. Kiehauta noin viisi minuuttia kunnes simpukat aukeavat. Poista lopuksi ne simpukat jotka eivät aukea.

Lisää keitetty ja valutettu spagetti simpukkakasariin ja käännä kastikkeen sekaan. Käänä sekaan myös runsaasti tuoretta persiljaa. Tarkista maku.

Tarjoile heti.


10 kommenttia:

  1. Simpukoita, nami, nami. Joka kerta kalatiskillä kiroan sitä, että örvelöt ovat liian vanhoja.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sanos muuta. Lienee osasyy siihen ettei ollut nin maukasta kuin Italiassa? :)

      Poista
  2. Yksi lempipastojani! Ja ne pikkusimpukat olivat kyllä Italiassa niin parhautta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niinpä. On tullut ahmittua tätä useampaan kertaan!

      Poista
  3. Se on kyllä totta, että simpukoita on nykyään tosi hyvin kaupoissa tarjolla. Mistäköhän moinen johtuu?

    Herkulliselta näyttää pastasi. Luulenpa, että olisin saattanut minäkin ylikypsyttää simpukoita. :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niinpä. Eikös simpukka-aika ole yleesnä loppuvuodesta, joskus lokakuussa?

      Poista
  4. Meidän teini kun oppi aikoinaan kirjottamaan, oli ensimmäinen kirjoitettu lause "lempiruoka on simpukkapasta". Se on kehystettynä keittiön seinällä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi söpistä!
      Simpukat olivat myös siskoni lempparia pienenä ja hän sanoi sitä kilinkalinsopaksi tai jotain siihen suuntaan. :-)

      Poista
  5. Herkullisen näköinen pasta! Tosiaan, onneksi melkein joka kaupasta saa simpukoita nykyään, hyvään suuntaan ollaan menossa. :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sanos muuta! Nykyään ollaan myös paljon parempia tuoreuden kanssa. :-)

      Poista