maanantai 10. helmikuuta 2014

Uramaki lohesta


Japanilainen ruoka on yksi suosikeistani ja etenkin hyvä sushi vie kielen mennessään. Olen monta kertaa tiiraillut Just One Cookbook -blogin Namin sushiohjeita ja ajattelin että nyt kokeilen vihdoinkin noita "väärinpäin" rullattuja susheja. Tuumasin lauantaina, että tämä olisi sellainen helppo ja nopea välipala. Hmmmm... ei ollut. Ei niin kovin nopea, eikä niin helppokaan. Väärinpäin rullaaminen oli vaikeampaa kuin kuvittelin ja etenkin rullan leikkaaminen oli yllättävän haasteellista.

Ensimmäisestä rullasta poistin kelmun ja leikkasin vasta sitten. Älä tee näin. Rulla ei pysy kasassa. Toisen rullan jätin kelmuun jolloin sen leikkaaminen oli marginaalisesti helpompaa. Kelmun kuoriminen leikatuista susheista olikin sitten taas toinen juttu. Onhan tähän pakko olla helpompi keino? Tietääkö kukaan?

Paahdetut seesaminsiemenet olivat tosi hyviä. Näin ollen innostuin laittamaan niitä kakkosrullaan ihan liikaakin. Älä myöskään tee tätä. Jäi nimittäin aika hallitsevaksi mauksi.

Loppupeleissä sushi oli kuitenkin todella hyvää. En silti tiedä kuinka usein jaksaisin tehdä näitä uramakeja, kun normin makin ja nigirin tekeminen on helpompaa. Ehkä pyhäpäivänä tai vieraille?

Lohi uramaki
Pieni pala lohta (n. 120 g)
Sushiriisiä keitettynä (tarpeeksi kahteen maki-rullaan)
n. 3 rkl sushi-su etikkaa
1-2 nori arkkia
2-3 rkl paahdettuja seesaminsiemeniä
Seesamiöljyä
Esim. sriracha chili-kastiketta
Majoneesia
Suolaa
Soijakastiketta

Keitä sushiriisi ohjeiden mukaisesti. Anna riisin jäähtyä ja mausta riisi sushi-su etikalla. Jos sinulla ei ole sushi-su etikkaa, voit tehdä sen myös itse riisiviinietikasta. Nykyään sushi-etikkaa löytyy kyllä tosin hyvin monista kaupoista.

Leikkaa lohi pieniksi paloiksi. Mausta seesamiöljyllä, sriracha-chilillä ja ripauksella suolaa.

Aseta pöydälle sushimatto ja sen päälle pala tuorekelmua. Leikkaa norilevy puoliksi tai vähän reiluksi puoleksi ja aseta kelmun päälle. Levitä koko arkille maustettua sushiriisiä. Ripottele päälle paahdettuja seesaminsiemeniä. Käännä levy sitten niin, että riisipuoli on tuorekelmuun päin. Aseta kalanpalat norirullan alareunaan ja kääri levy sitten normisushin tavoin. Katso että norilevy menee tarpeaksi tiukalle rullatessa, muuten lohenpalat tippuvat rullasta helposti pois sitä leikattaessa tai sen jälkeen.

Leikkaa rullat ja aseta päälle majoneesi-srirachachilisekoitusta. Dippaa palat soijaan.

4 kommenttia:

 1. Lienevät suuri haaste tällaiselle vain pari kertaa makeja ja nigirejä tehneelle amatöörille, mutta täytyy varmaan joskus uskaltaa kokeilla. Näyttävät niin mahtavalta!

  VastaaPoista
 2. Ja vielä suurempi haaste tällaiselle, joka ei ole koskaan tehnyt ensimmäistäkään sushia. :-D

  Näyttävät kyllä tosi hyviltä!

  VastaaPoista
 3. Hitsi kun alkoi tehdä mieli sushia... Sieviä olet kyllä noista saanut. :)

  VastaaPoista
 4. Kiitos kommenteista. Olivat kyllä hyviä, mutta aika paljon saa harjoitella että pääsee Just One Cookbook tasolle. :)

  VastaaPoista