Pääsääntöisesti Moskovasta saa ihan mitä vain. Tarjolla on hyvin monipuolisia ostosmahdollisuuksia, normi-marketeista hypermarketteihin, toreihin, maalaismarkkinoihin ja premium-tason tavarataloihin. Premium tavarataloista puhuttaessa on pakko mainita Moskovan kuuluisin, eli
Gum, joka sijaitsee punaisella torilla Kremlin vieressä. On kyllä aika pramea paikka ja ihan
must tutustua ruokaintoilijalle. Siellä saa helposti menemään pari sataa euroa lasiin skumppaa ja pariin ruokalusikalliseen mätiä. Kokeiltu on.
On ollut mukava muuttaa Moskovaan näin kesää päin. Ruuhkat on maltillisempia (tosin tietyöt infernaaleja), kelit lämpimät tai jopa kuumat ja mikä parasta, hedelmät ja vihannekset ovat ihan poskettoman hyviä. Asuntoamme lähes vastapäätä on pieni erikoisliike lihalle, sekä hedelmille ja vihanneksille. Haemme sieltä esimerkiksi kurkut, tomaatit, melonit, persikat ja muuta vastaavat, ne ovat paljon parempia kuin parempienkin ketjujen kaupoista löytyvät vastaavat. Ikinä en muista Suomessa syöneeni näin hyviä kurkkuja, tomaatteja ja meloneita. Samaisen kaupan vieressä on toinen erikoisliike, joka on erikoistunut lihaan, etenkin siipikarjaan. Sieltä saa mm. maukasta ja edullista kalkkunaa.
Mutta, haasteitakin toki on. Ruokaintoilijaa haittaavat ikävästi Ukrainan kriisistä johtuvat pakotteet ja sen seurauksena Venäjän vastapakotteet, joiden puitteissa lihan, maitotuotteiden ja vihannesten tuonti Venäjälle on käytännössä loppunut. Luin BBC:n uutisista, että ennen tuontikieltoja, jopa 60% ruoasta monissa Moskovan ruokakaupassa oli tuontitavaraa! Nyt siis vastapakotteiden ansiosta monia tuontitavaroita ei yksinkertaisesti enää saa Venäjällä. Päällimmäisenä tulee kuitenkin mieleen kala (etenkin Norjalainen lohi), sekä maitotuotteet. Tätähän uutisoitiin paljon Suomessakin etenkin Valion osalta, jolla oli suuret tuontimarkkinat Venäjällä. Nyt Valion tuotteita saa paljon huonommin, sillä heillä on vain pienehkö oma tuotantotehdas Pietarissa.
|
Vanhahkoa kalaa ja "feikki" juustoa. |
Se, että Norjalaista lohta ei enää saa, ei luulisi paljon haittaavan. Onhan täällä paikallistakin kalaa ja saahan sitä kalaa pakotteiden ulkopuolisilta valtioilta. Mutta onko se tuo kylmäketjun huono toimivuus vai mikä, mutta kala-altaat ovat pääsääntöisesti aika kauheita. Kaukaa voi näyttää ihan hyvältä, mutta lähietäisyydeltä näkee ja haistaa, että ei ole tuoretta. Se on todellinen harmin paikka, sillä olemme suuria kalaruoan ystäviä.
Vielä enemmän haittaa kuitenkin maitotuotteet. Ennen pakotteita, arviolta 30-40% täällä myydystä juustosta oli tuontitavaraa, nykyään kotimaisen juuston osuus on noin 80%. Täkäläinen tuontatnto ei vain valitettavasti ole yhtä laadukasta kuin mitä EU:ssa on tottunut, ja mikä pahinta, täällä käytetään maitotuotteiden tuotannossa palmuöljyä, jonka käyttö ei nähtävästi ole hyvin säänneltyä. Eli osa juustosta on feikkiä. Ja ihan kaamean makusita! Moscow Timesin mukaan Moskovassa myydyistä juustoista vain 45% on feikkiä, muualla se voi olla jopa 80%! Nähtävästi myös voin, margariinin ja kerman tuotantoon käytetään palmuöljyä, sillä ruoanlaitto niiden kanssa on ollut lähes mahdotonta. Pitää oppia lukemaan ja äkkiä, niin osaa katsoa milloin mikäkin on feikkiä. Olen nähnyt Valion viipalejuustoa kaupassa ja etiketissä luki "100% moloko", eli 100% maitoa.
|
Azbuka on ihana |
Mutta, kuten sanoin alussa, jos osaa ja tietää, niin kaikkeahan täältä saa. Kun tarpeeksi ketuttaa, menemme ruokaostoksille Azbuka Vkusaan joka on mielestäni ketjuruokakaupoista paras. Mutta on se kyllä kamalan kalliskin. Näin muuten lähi Azbukassa Valion vettä viiden litran tonkassa ja olin jo ottamassa sen kärryyn kunnes huomasin että se maksoi noin 6,5 euroa kun muut vastaavat maksoivat vajaan euron!
|
Pyaterochkan tarjontaa |
Halpisliikkeistä, kuten Pyaterochkasta ostetaan lähinnä olutta, vettä, purkkiruokaa ja siivoustarvikkeita. Tuoretavaraakin voi toki ostaa, mutta usein laatu on hyvin heikkoa.
Saimme viime viikolla auton ja se helpottaa ruokaostosten tekemistä, etenkin koska täällä ei juoda kraanavettä, joten normiostosten mukana tulee ostettua vielä juomavesi. Nyt ruokakärryt voi ostaa täyteen ja kärrätä suoraan autoon. Ja kotona asia toimii yhtä sujuvasti. Ajamme auton parkkihalliin josta löytyy hissin vierestä ostoskärryjä - ei kun kamat autosta kärryyn ja kärryllä omaan kämppään. Kärryt voi jättää sitten oman kerooksen hissin eteen ja siivoja vie ne takaisin alas parkkihalliin. Toimii. Alla olevassa kuvassa tosin kärrätään kotiin Ikea-ostoksia. Osotosten tekemistä helpottaa myös se, että mont marketit ovat auki 24/7. Ikeakin on auki aamu kahteen!
|
Ostokset kärryillä asuntoon asti. |
|
Nasset on niin söpöjä, että raaskiiko syödä? |
|
Finlandia ei ole pakotelistalla. |