sunnuntai 16. lokakuuta 2011

Hirvi-possumakkaraEnsi viikonloppuna on taas jahti. Ei auta muu kuin jatkaa hirvenlihan kulutusta. Taas. Noin vuosi sitten investoimme makkarakoneeseen ja olemmekin ahkerasti kokeilleet eri reseptejä. Tässä tällainen aika perustuoremakkararesepti.

Kannattaa kuitenkin ottaa huomioon, että määrät reseptissä vielä normaaliakin enemmän arvioita - taaskaan kun ei malttanut kirjoittaa ylös tekemäänsä. Makkarataikinasta kannattaa joka tapauksessa paistaa pannulla testilihapulla, jotta lopputulosta olisi helpompi arvailla.

1,5 kg hirvenlihaa jauhettuna
1,5 kg rasvaista possun lihaa jauhettuna
2 rkl Etelä-Afrikkalaista braai-suolaseosta
2 dl tuoreita yrttejä silputtuna
0,5 litraa lihalientä
1 kananmuna
0,5 dl korppujauhoja
reilusti paprikaa
reilusti chilijauhetta (piri-piri)
musta- ja maustepippuria
jauhettua korianteria ja jeeraa
suolaa
loraus olutta
possun suolta

Näin isoon taikinaan menee sitten yllättävän paljon mausteita. Olimme erittäin avokätisiä tuon chilin kanssa, mutta makkarasta ei missää nimessä tullut tulista.

Jauha lihat, ellei jo valmiiksi jauhettu. Sekoita kaikki mausteaineet keskenään. Lisää tämän jälkeen muna ja korppujauhot ja lihaliemi vähitellen. Taikina saa jäädä vähän löysähköksi. Jos taikinaa on paljon, kannattaa ehkä kokeilla paria eri reseptiä kerralla.

Täytä possunsuolet täytteellä, noin metrin pätkissä. Kun kaikki täyte on käytetty, on makkaran 'kieputtamisen' vuoro. Mikäli makkaran pätkät eivät ole liian pitkiä, voi ne myös jättää yhteen pötköön. Kieputtamisella tarkoitamme makkarapötkön kiertämistä siten, että siitä tulee noin miehen nyrkin mittaisia makkaroita. Kieputtaminen tapahtuu siten, että makkarasta otetaan noin nyrkin kokoinen pala ja väännetään sitten suolta ympäri, siten että pötköstä tulee makkara. Seuraava makkara kieputetaan toiseen suuntaa, jne. Edestakaisin kiertäminen edesauttaa sitä että makkarapötkö ei avaudu liian helposti taas yhdeksi pötköksi.

Nyt makkara on valmista kypsytettäväksi. Sen voi esikeittää ensin tai paistaa suoraan pannulla/grillissä. Jos pakastaa makkaraa, se on hyvä esikeittää ensin. Jos keität makkarat, mausta vesi muutamalla maustepippurilla ja laakerinlehdellä ja keitä noin 5 minuuttia.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti