maanantai 10. lokakuuta 2011

Moussaka


Teimme sunnuntaina moussakaa. Se kun on hieman vaivalloinen ja aikaavievä ruoka, mutta sitä on mukava laittaa ajan kanssa. Ja saimmepahan tauon vierashuoneen remontista!

Tästä tulee noin 8 annosta.

2 isoa munakoisoa (yhteensä noin kilo)
1 kg lampaan jauhelihaa
500 g kuorittuja perunoita
500 g paseerattua tomaattia
1 suuri sipuli
2 kpl valkosipulinkynttä
2 kpl laakerinlehteä
1 tl kanelijauhetta
oreganoa, timjamia, rosmariinia (tuoretta tai kuivattua)
(kuivattuja suppilovahveroita)
öljyä

Valkokastike:
120 g voita
125 g vehnäjauhoja
1 litra lämmintä maitoa
ripaus vastajauhettua muskottipähkinää

Poista munakoisosta kannat ja viipaloi pituussuunnassa noin 5 mm:n paksuiksi viipaleiksi. Ripottele viipaleiden päälle runsaasti suolaa ja jätä lävikköön vetäytymään noin puoleksi tunniksi. Tämä on sitä varten, että munakoisosta itkettyisi pois karvaan makuinen neste.

Kuumenna vähän öljyä isossa paistinpannussa. Kuullota sipulia, kunnes se pehmenee ja saa vähän väriä. Lisää valkosipuli ja jatka kuullottamista kunnes tunnet valkosipulin tuoksun. Sekoita joukkoon jauheliha ja paista sitä keskilämmöllä niin pitkään, että kosteus haihtuu ja liha alkaa ruskistua. Lisää yrtit, kaneli ja laakerinlehdet. Mausta suolalla ja pippurilla. Kun liha on kunnolla ruskistunut, lisää mukaan tomaattisose. Hauduta noin tunnin verran. Vähempikin haudutus riittää, mutta mitä pitempään, sen parempi. Jos kastike tuntuu liian kuivalta, lisää vettä.

Kastikkeen hautuessa, pilko perunat pituussuunnassa noin 5 mm:n paksuiksi viipaleiksi ja taputtele ne kuiviksi. Kuumenna 4-5 rkl oliiviöljyä paistinpannussa ja paista perunaviipaleet keskilämmöllä, kunnes ne ovat kypsiä ja saaneet väriä kummallekin puolelle. Nostele viipaleet talouspaperilla vuoratulle lautaselle, jotta liika rasva imeytyy pois.

Huuhdo munakoisoviipaleet suolasta ja kuivaa talouspaperilla. Paista viipaleet öljyssä ruskeiksi. Tarkista että viipaleet myös pehmenevät, eivätkä jää keskeltä koviksi. Jätä talouspaperilla vuoratulle lautaselle, jotta liika rasva imeytyy pois.

Pane uuni kuumenemaan 180 asteeseen. Lado pohjalle puolet munakoisoviipaleista. Lisää perunat munakoisojen päälle. Ei haittaa vaikka vihannekset menevät osin päällekkäin. Levitä päälle puolet jauhelihakastikkeesta. Lado tämän päälle loput munakoisoviipaleet ja päällimmäiseksi vielä loput jauhelihakastikkeesta. Astian reunaan pitäisi jäädä vielä noin 2,5 cm käyttövara valkokastikkeelle.

Tee viimeiseksi valkokastike. Sulata voi kattilassa ja sekoita joukkoon jauhot ja kuumenna muutama minuutti koko ajan sekoittaen. Vatkaa sitten mukaan lämmin maito. Lisää maitoa vähitellen ja sekoita koko ajan, jotta vältyt paakuilta. Kun kastike on tasaista ja sopivan sakeaa, lisää suolaa, pippuria ja raastettua muskottipähkinää. Anna kiehua vielä hiljalleen 5 minuuttia koko ajan sekoittaen. Tavoitteena on aika paksu kastike. Lusikoi kastike jauhelihakerroksen päälle, niin että koko vuoka täyttyy.

Paista moussakaa uunissa 45 minuutista 1 tuntiin.

Meidän moussaka-astia tuli hyvin täyteen, joten laitoimme astian alle leivinpaperilla vuoratun pellin vuotoja ajatellen. Kun moussaka on valmista, anna sen jäähtyä rauhassa noin puoli tuntia. Tällöin moussaka kiinteytyy ja on helpompi leikata neliöiksi.

Tämän on todellakin hieman aikaa vievää ja vaivalloista, mutta täysin sen arvoista! Reseptiä voi muutella oma maun mukaan (esim. lisäämällä kastikkeeseen kuivattua suppilovahveroa), mutta jotta siihen saa hitusen autenttisuutta, kanelia ja muskottipähkinää ei kannata jättää pois.





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti