tiistai 14. helmikuuta 2012

Bánh mì -tyyppiset patongitKävimme viikonloppuna taas Hakaniemen hallissa ja eihän Janne voi kävellä Liha-Hakan ohi. Se on ehdottomasti yksi lemppari myymälöistämme, sillä sieltä saa kaikkea ihanaa ja erikoista. Liha-Hakasta saa mm. broilerin maksaa ja sydämiä, jotka ovat tolkuttoman edullisia ja ah, niin hyviä.

Liha-Haka on myös possumyymälä ja Jannella on lähes Bourdainmainen possulihafetissi. Tällä kertaa kassiin pölähti noin kilon biitti possun niskaa. Jannella oli ajatuksena, että viikonloppuna sitä ehtisi hyvin hauduttaa pitkään. Mutta mitäpä sen kanssa? Inspiraatio löytyi Ankerias Vipusen ruokablogista ja päätimme tehdä Bánh mì -tyyppisiä patonkeja. Sinänsä harmin paikka, että olimme Vietnamissa noin vuosi sitten, emmekä silloin törmänneet tähän sämpylään! Eniten mieleemme Vietnamista on jäänyt pho-keitto. Sitä pitää oppia joskus tekemään.

Mutta nyt tähän bánh mì patonkiin. Bánh mì patongin täytteet vaihtelevat kovasti ja nimi taitaakin olla periaatteessa synonyymi täytetyn patongin kanssa. Meidän patonki täytettiin possun lihalla, marinoiduilla porkkanasuikaleilla, kurkkusuikaleilla, paahdetulla sipulilla (myös hallista ostettua), sinappimajoneesilla, chilikastikkeella ja korianterilla.

Amerikkalaiset näyttävät käyttävän chilikastikkeen sijasta esim. jalopenoa, mutta meillä sattui olemaan jotain Etelä-Afrikasta saatua chili-kastiketta ja se sopi tähän kuin nyrkki silmään. Chilikastike oli tummaa ja koostumukseltaan melkein kuin chutneya. Se oli aika vahvaa, mutta myös makeaa. Nam.

Possu maustettiin jo edellisenä iltana. Myös porkkanapikkelssin laitoimme tekeytymään edellisenä iltana.

Possun kypsennys
Meillä oli siis noin kilon pala possun niskaa, joka suolattiin ja sokeroitiin edellisenä iltana. Lihaan hierottiin myös hieman Nomu-possumaustetta ja jätettiin sitten paperiin ja jääkaappiin yön yli makustumaan.

Seuraavana päivänä possu paistettiin noin 130 asteisessa uunissa noin viisi tuntia.

Marinoidut porkkanat

3 porkkanaa ohueksi suikaloituna
reilu loraus viinietikkaa
n. ruokalusikallinen sokeria
n. 5-10 tippaa seesamiöljyä

Sekoita kaikki aineet ja jätä yön yli jääkaappiin pikkelsöitymään. Laitoimme aika paljon seesamiöljyä, joka ensin hieman hirvitti, mutta loppupeleissä toimi erittäin hyvin muiden makujen kanssa. En ehkä käyttäisi öljyä noin paljon esim. wokkiin, jolloin koko ruoka on helposti täysin seesamöljyn makuista. Nyt se toimi, kun muissa aineksissa ei ollut sitä yhtään.

Koska olemme hyvin laiskoja leipomaan, teimme patongit jostain esikypsytetyistä kaupan patongeista. Toimi ihan hyvin - vaikkakin patsut oli aika pieniä jolloin ahneilla syöjillä oli hankalaa saada täytteet mahtumaan leivän sisään...

Lirutimme muuten leivälle ennen sen täyttämistä hieman possusta tullutta lihalientä.

Kuten sanottu, emme Vietnamissa tätä syöneet, joten ei välttämättä ollut kovinkaan autenttista, tiedä häntä, mutta oli ihan älyttömän hyvää. Tätä tulemme tarjoamaan joskus illan istujaisissa vieraille.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti