sunnuntai 5. helmikuuta 2012

Mathapa - katkarapuja pähkinä-pinaattisoosillaSaimme kala-autosta tilauksemme, joten oli pakko heti päästä tekemään jotain katkaravuista. Tuo kala-auto on kyllä mainio. Harvemmin ostamme sieltä kuitenkaan nimestä huolimatta kalaa, mutta tilaamme sieltä usein äyriäisiä.

Kun kävin sisareni luona taannoin oppimassa chutneyn tekoa, huomasin että hänellä oli ruokakirja nimeltä Mathapa ja muita ruokaohjeita Mosambikista. Otin siitä mathapa reseptin talteen ja sitä nyt sitten kokeilemaan. Olemme syöneet sitä keraain matkoillamme, mutta siitä on noin seitsemän vuotta aikaa, joten kuinka autenttinen lopputuloksemme oli, on vaikea sanoa.

Mathapan huono puoli on myös se, että siitä on lähes mahdollista saada kaunista kuvaa. Ruoka itsessään ei ole siis kovinkaan houkuttelevan näköinen, mutta se on kyllä herkullista!

Mathapa (kirjoitetaan myös matapa) on siis Mosambikilainen klassikkoresepti, joka perinteisesti tehdään kassavan lehdistä. Tässä poikkeamme reseptistä jo heti alkuunsa ja oma reseptimme on pinaatista, jolloin maku on makeampi kuin alkuperäisreseptissä. Tässä meidän mukaelma tuon krijan respetistä.

Vinkki kookoslihan talteen ottoon: Viillä lihaan pitkittäisiä viiltoja reunaa vasten. Tämän jälkeen on melko helppo irrottaa liha kuoresta veitsen kärjellä. Toinen tapa on käyttää vaikka kuorintaveistä ja raapia liha sillä irti.

Mathapa
250 g kuorittuja rapuja
1 rasia pinaattia
2 valkosipulin kynttä
puolikas sipuli
1 piri-piri chili
1 vihreä chili
1 tomaatti
120 g maapähkinää
puolikas kookospähkinä
1 purkki kookosmaitoa
sitruuna
suolaa


Silppua chili, valkosipuli ja pinaatti ihan pieneksi. Laita kattilaan vesitilkan kanssa ja anna kiehua hiljalleen.

Seoksen kiehuessa aukaise kookospähkinä ja raasta puolet hedelmälihasta ihan pieneksi. Hienonna myös maapähkinät. Yhdistä maapähkinä- ja kookosseos ja lisää niihin vettä. Siivilöi vesi pois ja ota soosi talteen.

Lisää kattilaan pieneksi kuutioitu tomaatti ja sipuli, sekä kookosmaapähkinäseos. Mausta suolalla. Lisää seokseen kookosmaitoa ja anna kiehua hiljalleen noin tunnin. Keitoksen tulee olla vellimäistä koostumukseltaan. Mikäli se tuntuu liian rakeiselta, sitä voi hyvin pyöräyttää tasaisemmaksi sauvasekoittimella, kuten mekin päädyimme tekemään.

Lopuksi lisää katkaravut ja keitä kunnes ne ovat kypsiä. Mausta mathapa puolikkaan sitruunan mehulla ja tarjoile riisin kanssa.


Kookos vihdoin saatu halkaistua

Ravut odottaa käsittelyä

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti