torstai 30. elokuuta 2012

Appelsiiniglaseerattu ankkaSiskollani Saaralla ja minulla oli vapaata keskellä viikkoa, joten päätimme tehdä yhdessä ruokaa jota harvemmin tulee syystä tai toisesta tehtyä. Saara on aiemmin kertonut tehneensä applesiiniglaseerattua ankkaa, jota hänen miehensä myös kovasti kehui. Halusimme Jannen kanssa päästä osalliseksi näin hienosta reseptistä. Saara ei tientenkään muistanut miten sitä ankkaa oli tehnyt, mutta inspiraatio oli kuulemma saatu Etelä-Afrikan Ina Paarmanilta. Ina on Etelä-Afrikan Martha Stewart tai Delia Smith. Uskokaamme siis häntä. Etsimme Inan reseptin ja muokkasimme siitä omamme.

Kaikki alkoi ankan metsästyksestä, mikä ei ollutkaan niin helppoa kuin kuvittelimme. Ankkaa ei ollut Reinin Lihassa Hakaniemen hallissa, eikä naapurin Kiinalaisessa, josta siskoni oli sitä aiemmin pakasteena ostanut. No eipä auta muu kuin keskustan Stockan herkkuun. Siellä olikin ankkoja vaikka kuinka - suomalaista, ranskalaista, luomua... Päädyin suomalaiseen ankkaan. Otin pienimmän minkä löysin, se oli 2,8 kg!

Applesiiniglaseerattu ankka
Sulata ankka hyvin ja kuivaa se. Siisti lintu ja trimmaa liika rasva pois. Pistele ankkaa veitsellä, jotta liika rasva tippuu paistaessa pois. Mausta ankka sisältä ja ulkoa timjamisuolaseoksella. Laita linnun sisälle tuoretta timjamia ja yksi appelsiini lohkottuna.Taputtele päällä perunajauhoa - auttaa kuulemma siinä, että pinnasta tulee ihanan rapea. Laita ankka ritilälle ja 190 asteiseen uuniin. Anna paistua noin 1,5 tuntia. Tällä välin tee glaseeraus.

Meillä ei ole erillistä paistoritilää ja siihen kuuluvaa astiaa, joten käytimme uunin omaa ritilää ja uuninpeltiä. Jokin astia ankan alle on muistettava laittaa sillä rasvaa ja muita sattumia tippuu paiston aikana paljon. Uuninpellille kannattaa laittaa myös vettä joka auttaa höyryttämään lintua ja estää pahimmat roiskeet.

Applesiiniglaseeraus
1/2 kuppia kanalientä
1/2 kuppia appelsiinimehua
2 rkl fariinisokeria
1 rkl kidesokeria
2 rkl appelsiinimarmeladia
loraus soijaa
pari kunnon lorausta tabascoa
2 rkl perunajauhoa

Sekoita aineet yhteen ja kiehuta pari minuuttia kunnes se on saostunut. Tarkista maku.

Kun lintu on paistunut noin 1,5 tuntia, ota rasva talteen erilliseen astiaan. Laske uunin lämpötilaa hieman ja ala glaseeraamaan ankkaa appelsiiniseoksella noin 10 minuutin välein, kunnes lintu on kypsää. Tähän menee koosta riippuen vielä 0,5 - 1 tunti. Kun lintu on kypsää, anna levätä ainakin 15 minuuttia ennen leikkaamista.

Tarjoa esim. ankan rasvassa paistettujen perunoiden kanssa. Ankasta tulee todella paljon rasvaa - katso kuva alla. Käytimme osan rasvasta ja paistoimme siinä esikeitettyjä perunoita. Voi että kun oli hyvää.

Muutoinkin ankka oli hyvää. Ei mitään taivaallista, vaan ihan tavallisen makuista ankkaa. Rapea appelsiininahka oli kyllä ihanaa. Resepti ei ollut vaikea, mutta aikaavievä. Melkeimpä ostan ankan rintafileinä kun ensi kerran tekee mieli ankkaa. Tuosta glaseerauksesta sai muuten myös erittäin maittavan kastikkeen - sitä voisi hyvin tehdä ihan ankan rintapalojen kanssa sellaisenaan.


Pistele ankkaan reikiä.
Täytä ankka timjamilla ja appelsiinilohkoilla.
Suola ja perunajauho antavat ankalle rapean nahan.
Ankan glaseeraus.
Ankasta tulee paljon rasvaa.
 
Perunat ankan rasvassa...


P.S. Katsokaa Ina Paarmanin youtube-video reseptistä. "Instead of stabbing your husband, stab the duck..." J Aksentti on myös aika ihana.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti