keskiviikko 1. elokuuta 2012

Saaran paella potjiekos - eli Etelä-Afrikkalainen paellapataOlin Nurmijärven sisareni luona käymässä ja hänen bravuureihin kuuluu potjiekos. Potjiekos on Etelä-Afrikkalainen pataruoka joka tehdään yleensä ulkona nuotion päällä tai grillissä. Potjiekos tarkoittaa ymmärtääkseni pientä pataruokaa. Tämän kertainen potjiekos ei ollut kyllä pientä nähnytkään. J

Teimme paella potjiekosia, jonka raaka-aineet ovat hyvin samantyyppiset kuin Espanjalaisessakin. Pata vaan on tuollainen iso, syvä valurautapata, eikä sellainen laakea mitä Euroopassa käytetään. Käytimme Saaran kahta pikkuriikkistä potjie-pataa kalaosioon, sillä Mari-sisko ei voi syödä meren antimia. Pikkupadoissa tuli siis meille muille lisukkeeksi siikaa ja katkarapuja joita lisäsimme sitten omaan paella-annokseemme. Nämä ihanat pikku padat olivat vielä neitsytkäytössä. Mitä söpöliinejä! Niistä voisi tarjoilla vaikka annosruokaa - harmin paikka että niitä on vain kaksi... Tuliaistoive Etelä-Afrikasta kenties?

Allaoleva ohje on sitten hyvin suuntaa-antava, sillä sisareni oli pääkokki ja minä hyörin siinä mukamas-apukokkina, enkä nyt niin tarkkaan seurannut joka vaihetta.

Paella potjiekos

1 pkt kanankoipia (6-7kpl)
2 pkt chorizo-makkaraa
1 pkt pekonia
2 porkkanaa
2 pienehköä sipulia
1 punainen chili
1 pkt pakasterapuja
1 file siikaa
1 pkt pakasteherneitä
n. 3 dl paellariisiä
2 dl valkoviiniä
1 litra kana- tai vihanneslientä
3 rkl mausteseosta (korianterin siemeniä, jeeraa, paprikaa, chiliä, timjamia, chiliä, piri-piriä, suolaa, pippuria...)
öljyä paistamiseen

Saara aloittaa potjien tekemisen aina sillä, että käristää sipulit öljyssä. Sitten lisäiltiin (ja tässä taas arvuuttelen järjestystä...) pekonit, chorizot ja kanat. Mukaan vielä porkkanat, chilit, mausteet ja viini ja annoimme porista ainakin puoli tuntia. Kun viini oli haihtunut lisäsimme lientä. Lopuksi lisäsimme paellariisin ja pakasteherneet ja keitimme kunnes kypsää.
Äyriäiset ja kalan keitimme erikseen liemessä pikkupadoissa.

Ja oli muuten hyvää! Mari-siskokin ihaili Saaran grillinkäyttötaitoja!

Ja kyllä se vaan niin on, että harvoin pataruoassa epäonnistuu.

Paella-ainekset odottavat pataan pääsyä.

Käytössä oli kahta eri lientä; kasvis- ja kana.

Padat kuummennetaan hyin ennen käyttöä.

Valmis paella - ilman mereneläviä.

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti