sunnuntai 8. syyskuuta 2013

Hirvipata


Olimme viikonloppua viettämässä maalla Satakunnassa. Ihanat kelit! Valitettavasti on ollut hyvin kuivaa ja kaunista säätä myös viikolla, joten viikonlopun sienisato jäi lähes olemattomaksi. Tämän lisäksi Jannella ja serkullani ei ollut hyvä onni sorsametsällä, joten onneksi oli hirvenlihaa mukana ja saimme tänään maittavan lounaan ennen kuin palasimme takaisin Vantaalle. Minä tein tänään poikkeuksellisesti padan, kun Jannen aika meni metsästykseen. Yleensä riistaliharuoat kuuluvat Jannen tehtäviin. Hyvää tuli onneksi siltikin!

Alla oleva resepti on aika reilun kokoinen, sillä mietä oli melkoinen liuta ihmisiä syömässä.


Hirvipata
2 kg hirvenlihaa
3 pkt pekonia
4-5 porkkanaa
2 sipulia
hillosipuleita
2 laakerinlehteä
pippuria
punaviiniä, lihalientä
mustaherukkahyytelöä
kuivattuja suppilovahveroita murskana

Leikkaa lihat sopiviksi patapaloiksi. Kuivaa lihat talouspaperilla. Paista lihanpalat paistinpannulla ja laita ne sitten pataan. Paista myös pekoni ja lisää pataan. Käytin tässä ite tekemäämme pekonia, mutta periaatteessa mitä tahansa possua voi laittaa, kunhan tulee jotain rasvaista lihaa hirven lisäksi.

Kuori ja paloittele porkkanat ja sipulit, lisää pataan. Kaada pataaan iso loraus punaviiniä ja sitten lihalientä siten että lihat melkein peittyy nesteen alle. Kiehauta pata hellalla ja lisää pippuri ja laakerinlehdet. Laitoimme mukaan myös viimevuotisia kuivattuja ja murskattuja suppilovahveroita.

Laita pata uuniin noin 170 asteeseen. Anna padan hautua uunissa noin 1,5 tuntia kunnes liha alkaa olla mureaa. Alenna sitten uunin lämpötilaa noin 130 asteeseen ja hauduta vielä toiset 1,5 tuntia. Lisää loppuvaiheessa hillosipulit ja mustaherukkahyytelöä. Tarksita maku ja mausta vielä lisää tarvittaessa.

Tarjoile esimerkiksi keitettyjen perunoiden kanssa.


2 kommenttia:

  1. "Ei ollut onnea." :D
    Hirvipata oli erinomaista!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hah! Kumpi oli pettyneempi, sinä vai Janne?!
      Kiitos, hirvipata on yleensä aika namia... näköjään myös emännän tekemänä.
      PS Kävin tänään Saaran kanssa Nurmijärvellä sienessä ja tilanne ei ollut ihan niin paha kuin Satakunnassa. :)

      Poista