Johnnie Mountainin Possu-kirja on osoittautunut hyväksi ostokseksi ja olemme tehneet siitä useita reseptejä. Viime viikolla teimme sen ohjeen perusteella pekonia. Kaupan massapekonit ovat usein aika vetisiä ja mauttomia, mutta tämä oma tekemä oli erittäin hyvää. Aika suolaista kylläkin. Reseptissä oli 150 g suolaa kilon possupalaan ja se oli kyllä liikaa. Toisaalta reseptissä kehoitettiin käyttämään porsaankylkeä kamaran kanssa, mutta me emme sellaista kaupasta löytäneet. Voisiko kamaran puuttuminen saada aikaan liikasuolaisuuden?
Niin tai näin. Tämä oli erittäin hyvää, eikä juurikaan tee mieli enää mitään kaupan pekonia!
Pekoni
1 kg porsaankylkeä
150 g karkeaa merisuolaa
4 murskattua katajanmarjaa
2 rkl pehmeää tummaa sokeria
2 rkl siirappia
Kuivaa possunpala talouspaperilla. Sekoita suola, katajanmarjat, sokeri ja siirappi yhteen. Hiero sekoitus lihaan. Siirrä possu pussiin ja yritä ottaa mahdollisimman paljon ilmaa pois pussista. Jannella on hiirvenmetsästystä varten vakuumipakkauskone, joten me laitoimme possun vakuumiin.
Jätä pekoni jääkaappiin viideksi päiväksi. Tämän jälkeen ota possu pois pussista ja huuhtele liha huolellisesti kylmällä vedellä ja kuivaa sitten talouspaperilla. Laita pekoni vielä kuivumaan 24 tunniksi viileän paikkaan metaliritilän päälle.
Leikkaa valmis pekoni siivuiksi.
Jännittävää! Nyt alkoi kummasti kutkuttamaan tehdä itse pekonia! Oliko ohjeessa suosituksia miten kylmässä lihaa pitää pidellä?
VastaaPoistaEipä ollut ei. Meillä se oli ihan normisti jääkaapissa sen 5 päivää. Tuo 24 tunnin kuivatus taisi tosin olla prätkätallissa... tosi fiiniä... Mutta hyvää on, suosittelen!
PoistaVitsi kun saisikin koitettua tehdä ite pekonia. Töissä olis vakuumikonekin :P
VastaaPoistaJää varmasti kaupan siivut kakkoseksi.
Kyllä jää kaupan pekoni kakkoseksi. Vakuumia ei varmasti edes tarvita, ei sitä ollut alkuperäisreseptissäkään.
PoistaTätä olisi kiva kokeilla, kiitos, kun jaoit reseptin!
VastaaPoistaKannattaa! Sehän tulee kuin itsestään kun vain malttaa odottaa! :)
PoistaOnpa kaunis lopputulos ja yllättävän helppo prosessi! Tätä täytyy ehdottomasti tehdä.
VastaaPoistaKiitos Mari! Kannattaa kyllä, kunhan sen suolan kanssa on varovainen... :)
PoistaMulla on sama kirja toistamiseen kirjastosta lainassa.. Hyvä tietää tuo suolan määrä jos innostun testaamaan pekonia!
VastaaPoistaSuolakuoressa kypsennetyn ulkofileen tein kirjasta(löytyy blogista postauskin) ja se oli erinomaista!
Jes, tässä possu-fetissi-perheessä kirja on tullut käyttöön! Ja pekoni loppui jo... pitää tehdä lisää.
PoistaEn ole koskaan kokeillut suolakuorikypsytystä, kuulostaa kovin vaikealta...
Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.
VastaaPoistaKirjoittaja on poistanut tämän kommentin.
VastaaPoistaSain kimmokkeen tästä ja muutamasta muusta kirjoituksesta tehdä omaa pekonia ja se todella kannatti! Ohessa video valmistuksesta https://vimeo.com/102624770.
VastaaPoista