tiistai 10. syyskuuta 2013

Kampelaa à la Julia Child

 

Lähi-Cittarissamme oli kampelaa. Se maksoi noin 10 € / kilo. Siis mitä? Aika paljon vähemmän kuin lohi mitä yleensä ostamme. Päätin oitis ostaa kampelaa (vaikka Jannella olikin jo menu valmiina)! Ajattelein että tästä saisi sellaisen nopean välipalan johonkin rakoon päivää. Eikös Julialla ole joku kuuluisa kampelaresepti? Niin, ja varmaan kaikkia tarpeellisia aineksia on kotona. Juu. (No oli kyllä - sattumoisin. Mutta nopea, välipala?)

Siis lähdin vähän soitellen sotaan, taas. Jo kaupassa. Kotona sama tyyli jatkuu. Luin reseptin alkuosan ja aloin heti töihin. Puolivälissä huomasin, että ei tämä nyt mikään pikavälipalaresepti olekaan. Hmmm.... Mutta, kaikkia tarvittavia aineksia sentään oli, eikä resepti ollut vaikea, eikä siihen nyt hirveän paljonkaan aikaa mennyt, vaikka ei sitä nyt voi välipalatunnisteeksikaan laittaa.

Julian reseptissä käytettiin "Swiss cheese" ja kuinka ollakaan, jääkaapissamme oli ihanaa juustoa jonka Saara-sisko oli juuri tuonut tuliaisena Appenzelleristä, Sveitsistä. Nam. Käytimme sitä varoen, sillä se oli aika voimakasta, emmekä halunneet kokonaan hukuttaa kampelan hienoa makua. Toimi hyvin.

Loppupeleissä, vaikka taas urakalla sohlailin ja sähläilin, kala oli hyvää. Yleensä en ole kalakuorutteiden ystävä (en lukenut reseptiä alussa loppuun asti, joten lopputulos oli yllätys), mutta pidin tästä kovasti. Näin ollen, vaikka kuvat eivät tee oikeutta, laitan tämän reseptin kuitenkin jaettavaksi.

Jotenkin näin se meni.

Filets de Poisson Gratinés, à la Parisienne
500 g kampelafilettä
valkoviiniä
kalalientä
ruohosipulia
30 g voita
30 g jauhoja
2 kananmunan keltuaista
1 dl maitoa
1 dl kermaa
suolaa, pippuria
sitruunamehua
juustoraastetta

Asettele kalafileet haudutusastiaan. Jos fileet ovat pieniä, laita ne kaksinkerroin, niin ne eivät kuivu yhtä helposti. Ripottele päälle ruohosipulisilppua. Hauduta kalat valkoviini-kalaliemi seoksessa, siten että liemi peittää kalat lähes kokonaan. Me taisimme hauduttaa kalaa noin 5-8 minuuttia.

Ota kalafileet liemestä ja asettele uuniastiaan. Siirrä liemi pienenmpään kattilaan ja redusoi pienemmäksi, kunnes nestettä on noin 2-2,5 dl.

Sulata eri pannussa voi. Lisää siihen jauhot ja paista kunnes seos vaahtoaa. Ota pois liedeltä ja lisää kuuma liemi, sekä maito. Laita seos takaisin liedelle ja keitä kokoajan sekoittaen. Seoksesta tulee hyvin paksua.

Laita uunin päälle.

Sekoita kananmunan keltuaiset ja kerma yhteen. Lisää siihen puolet kuumasta liemestä ja sekoita. Lisää sitten loppuliemi ohuena norona ja vatkaa. Laita takaisin liedelle ja keitä noin minuutti. Jos kastike on edelleen liian  paksua, ohenna sitä kermalla. Mausta suolalla, pippurilla ja sitruunamehulla.

Kaada seos kalafileiden päälle. Ripottele päälle juustoraastetta. Aseta uuniin ylävastuksen alle kunnes kastike alkaa ruskistua päältä.

Tarjoile tuoreen leivän ja salaatin kanssa.



P.S. Mistä kampela oli kotoisin? Valitettavasti kumpikaan meistä ei enää muista. Oli hyvää kuitenkin. Toivottavasti sitä on tarjolla tulevaisuudessakin.

2 kommenttia:

  1. Hih, no johan on välipala. ;-)

    Musta on niin kiva, kun joku muukin on semmoinen, että ei aina jaksa lukea reseptejä ihan hirveän tarkkaan. Sympatiseeraan. :-) Monesti mulle käy myös niin, että etsin kuumeisesti jostakin ruoasta monta reseptiä ja sitten vertailen, mikä olisi paras, mutta en lopulta viitsikään noudattaa yhtäkään ohjetta, vaan teenkin ruoan omasta päästä. :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Älä. Kyllä tää on aika sohlausta välillä. :)

      Poista