perjantai 6. joulukuuta 2013

Vietnamilaiset kevätkääryleet

 

Ihastuimme nähin Vietnamilaisiin kevätkääryleisiin muutama vuosi sitten kun kävimme kyseisessä maassa. Näihin voi jäädä helposti koukkuun! Kotona näitä ei kuitenkaan olla tehty ennen tätä, en ymmärrä miksi. Kääryleet on kuitenkin helppo tehdä, kunhan tuon riisipaperipuolen saa hanskaan (minun kolme tai neljä ensimmäistä arkkia päätyi roskiin). Löysin onneksi hyvän kuva tutorialin siitä miten näitä kääryleitä tehdään ennen kuin epätoivo iski ja projekti olisi jäänyt kesken.

Riisipaperi on eri sorttia kuin noissa uppopaistetuissa kevätkääryleissä ja löytyy kaupan kuivahyllystä, ei pakastimesta. Ainakin Stockmannilla näitä löytyy ja toki myös etnisissä kaupoissa on. Kävin Helsingin Hakaniemen etnisissä kaupoissa kiertelemässä ja ostin sieltä myös thai basilikaa, josta saa ihanan autenttisen maun kääryleisiin. Pelkkä basilikan haju toi hyvin vahvasti mieleen Vietnamilaisen pho-keiton ja nämä ihastuttavat kääryleet.


Vietnamilaiset kevätkääryleet
n. 12 kpl

1 paketti riisipaperia, esim. Blue Dragon
1-2 katkarapua per kääryle
keitettyä vermiselliä pieni kulhollinen
rapeaa salaattia
porkkana- ja kurkkutikkuja
1 punainen chili viipaloituna
thai basilikaa ja minttua

Katkaravun marinadi

soijaa, tuoretta korianteria, punaista chiliä, ripaus kalakastiketta
Sekoita ainekset keskenään.

Dippikastike

soijaa, inkivääriä, valkosipulia, punaista chiliä chiliä, ripaus kalakastiketta
Sekoita ainekset keskenään.

Aloita marinoimalla ravut, noin puoli tuntia. Höyrytä ravut kypsiksi, noin 5 minuuttia ja anna jäähtyä. Me käytimme yhden halkaistun ravun per kääryle, sillä ne olivat aika isoja. Samalla kun marinoin ravut, marinoin myös porkkanatikkuja hetken etikassa ja seesamiöljyssä.

Asettele kaikki ainekset valmiiksi pöydälle ennen kuin aloitat riisipaperin käsittelyn ja rullaamisen.  Tämä on loppupeleissa aika nopeaa puuhaa.


Kostuta riisipaperi lämpimässä vedessä siten, että pidät siitä kaksi käsin kiinni. Näin estät että se ei mene ryppyyn ja solmuun jota ei saa enää auki.

Aseta kostutettu, pehmeä ja tahmea riisipaperi vaikka leikkuulaudalle. Aseta täytteitä paperin päälle ja kääri tiukkaan samoin kuin normi kevätkääryleet. Tyyli on vapaa. Kokeilin eri tapoja, jotta lopputulos olisi mahdollisimman kaunis; ensin ravut ja sitten muut, tai ensin muut ja päälle ravut. Samanlaisilta näyttivät kaikki. Ehkä ensi kerralla kun tekotapa on tuttu, saan jo sellaisia kauniita versioita.

Mutta, nämä olivat ihan törkeän hyviä. Näihin voisi varmasti kehittää jonkun addiktion. En ole muuten nähnyt näitä Suomessa ravintoloissa. Varmasti jostain löytyy?

Jos et ole vielä tehnyt näitä, tee ihmesssä!


 


Ja hyvää itsenäisyyspäivää!

3 kommenttia:

 1. Ymmärsinkö oikein, että näitä ei sitten kääryleiksi kääntämisen jälkeen enää kypsennetä mitenkään?

  En ole tainnut koskaan kokeilla kevätkääryleiden tekoa, saati sitten näitä, mutta täytyy lähiaikoina kokeilla. Tuonne käärylän sisäänhän voi tunkea kaikki jämät jääkaapista. ;-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä, juuri näin. On tosiaan hyvä hävikkiruoka, kun kääryleeseen voi tunkea mitä vain kaapita löytyy. :)

   Poista
 2. Hesassa Yumessa listoilla. Tosi hyviä, oli pakko googlata joa löytyis reaepti. Kiitps tästä!

  VastaaPoista