perjantai 22. marraskuuta 2013

Fish and chips


Taas tyypillinen tilanne kaupassa; ostoslista on, mutta lopputulos kassalla ei vastaa sitä. Cittarissamme oli tuoretta turskaa. Oli pakko ostaa.

Fish and chips on parhaimmillaan tosi namia. Ei ole kuitenkaan koskaan tullut tehtyä kotona. Päätimme että turskasta saisi varmaan hyvän fish and chip-setin. Löysimme aikaisemmin Punnitse & Säästä kaupasta tuota perin brittiläistä Sarson's-etikkaa, joten tämäkin puoli oli jo hoidossa. Tämän lisäksi jääkapissa oli joku vanha Harrodsista ostettu piparjuuritahna, josta ajattelimme saavan hyvän kastikkeen kalalle.

Tuumasta toimeen.

FISH & CHIPS

Taikina
1 dl maissijauhoa
1 dl vehnäjauhoa
1 tl leivinjauhetta
1 tl suolaa
1 tl valkopippuria
1 1/2 dl kylmää olutta

Aloita tekemällä taikina kalan uppopaistamiseen. Sekoita taikinan ainekset hyvin yhteen ja jätä noin tunniksi tekeytymään lämpimään. 

Piparjuurikastike kalalle
1 rkl majoneesia
1 rkl maustamatonta jogurttia
1 rkl piparjuuritahnaa
suolaa

Tee sitten piparjuurikastike. Sekoita kaikki ainekset yhteen ja jätä jääkaappiin maustumaan.

Fish and chips
500 g tuoretta turskafilettä
5 isoa perunaa
suolaa, valkopippuria
rypsiöljyä uppopaistamiseen
tarjoiluun: sitruunan lohkoja, sarson's-etikkaa

Kuori perunat ja leikkaa ranskalaismuotoon. Jätä kylmään veteen likoamaan. Keitä sitten kattilassa vesi kiehuvaksi. Mausta suolalla. Valuta ranskalaiset ja keitä kiehuvassa vedessä noin 5 minuuttia. Jätä odottamaan uppopaistamista.

Leikkaa kalat sopiviksi paloiksi. Kuivaa talouspaperilla ja mausta ne sitten suolalla ja valkopippurilla. Upota kalanpalat taikinaan ja uppopaista ne öljyssä kullanruskeiksi.

Aseta kalat uuniastiaan ja aseta ne vähän lämmitettyyn uuniin odottamaan. Kun olet paistanut kalat, uppopaista perunat. Mausta valmiit perunat suolalla.

Samalla kuin uppopaistat perunat, tee hernemuusi (mushy peas).

Keittimellä uppopaistaminen onnistuu helposti.

Mushy peas
1 pussi herneitä
nokare voita
vettä
suolaa, pippuria, thai chili-tahnaa

Mushy peas on ihan must-lisuke chippyssä. Keitä pussi herneitä vähässä vedessä. Mausta voinokareella, suolalla ja halutessassi esim. ripauksella thai chili-tahnalla. Muussaa herneet monitoimikoneessa tai käsipelillä. Itse teimme käsipelillä, sillä mushy peasin jotenkin kuuluu olla vähän sellaista ronskia.

Tuli muuten hyvä kokonaisuus! Nam. Hyvin tuntui autenttiselta. Ehkä se oli tuo Sarson's. :)


Sarson's kuuluu fish & chip pöytään.
Tarjoile sitruunalohkojen kanssa.

4 kommenttia:

  1. Slurps, suu vettyi tätä lukiessa! Ja mikä siinä tosiaan onkin, että ostoslista unohtuu sillä siunaamalla, kun löytyy jotain mielenkiintoista... :-D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niinpä. Ja nälkäisenä EI SAA missään nimessä mennä kauppaan!

      Poista
  2. Namskis, miks toi uppopaistaminen herättää minussa sellaisia pelonsekaisia tunteita, pitää varmaan ottaa ittees niskasta kiinni ja koittaa....eiköhän se luonais ilman tulipaloakin ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Varmasti luonaa! Minä käytin ennen wok-pannua ja sekin toimi hyvin. Tuo kone on kätevä, mutta vähän hankala puhdistaa aina käytön jälkeen.

      Poista