torstai 2. tammikuuta 2014

Baozi porsaan jauhelihasta


Vuoden ensimmäinen päivä oli aika sateinen ja harmaa, ainakin täällä Vantaalla. Erinomainen syy viettää aikaa keittiössä! Päätin tehdä hieman monimutkaisemman välipalan.

Alun perin ajatukseni oli tehdä char siu baota, mutta päätin että char siu possun väsääminen on liian pitkä prosessi muutamalle dim sumille. Niinpä päätin käyttää possunjauhelihaa jota pakastimessa sattui olemaan. Valitettavasti jauhelihaa oli aivan liikaa, joten täytettä jäi reilusti yli. Käytinköhän siitä edes puolet? Täytteen teko oli muutenkin melkoista hösellystä, sillä unohdin ostaa kaupasta mm. kiinankaalia, jota olin tähän suunnitellut. Paikkasin kiinankaalin porkkanalla.
 
Alla olevasta taikinaohjeesta sain 12 nyyttiä, mutta taitava kokki saa varmasti ennemmänkin. Tämä kun oli ensimmäinen baozi kokeiluni, en oikein hanskannut taikinan käyttöä. Ja se, että on joskus lapsena rypyttänyt karjalanpiirakoita ei muuten auta näiden tekemisessä!

Lopputulos oli kuitenkin maukas ja olisin kehdannut tarjota vaikka vieraille.

Baozi porsaan jauhelihasta

Tee ensin täyte ja jätä se jääkaappiin maustumaan.

Täyte
500 g porsaanjauhelihaa
1 pieni sipuli
1 raastettu porkkana
2 cm tuoretta inkivääriä
2 rkl osterikastiketta
2 rkl soijaa
1 rkl seesamiöljyä
loraus riisietikkaa
tuoretta korianteria 

Hienonna inkivääri, silppua sipuli ja raasta porkkana. Sekoita ne sitten yhteen possunlihan kanssa. Mausta soijalla, osterikastikkeella, seesamiöljyllä ja etikalla. Sekoita mukaan pieni kourallinen hienonnettua korianteria. Jätä massa sivuun jääkaappiin.

Taikina
n. 6 dl vehnäjauhoja
1,5 rkl kuivahiivaa
2 rkl auringonkukkaöljyä
2 rkl sokeria
2 rkl leivinjauhetta
2 dl lämmintä vettä

Sekoita kuivahiiva 2 desiin lämmintä vettä. Odota hetki kunnes vesi alkaa kuplia. Lisää veteen sitten 2 rkl öljyä. Sekoita vispilällä.

Sekoita vehnäjauhot, sokeri ja leivinjauhe isossa kulhossa. Tee taikinan keskelle monttu ja kaada vesihiivaseos siihen. Sekoita taikina ja vaivaa lopuksi noin 5 minuuttia. Jätä taikinapallo kulhoon kelmun tai liinan alle lämpimään ja vedottomaan paikkaan ainakin tunniksi.


Ota kohonnut taikina ja leikkaa se puoliksi. Tee puolikkaista taikinapötköt ja jaa kumpikin kuuteen osaan. Kauli osista pyöreitä läpysköjä. Tutkiessani netissä baozi reseptejä, huomasin että monissa ohjeissa kehoitettiin kaulimaan vain taikinapalleroiden reunat ja jättämään keskelle taikinaa enemmän massaa, kupu niin ikään. Minulle jäi mysteeriksi miksi näin tehdään, mutta kokeilin myös tätä lähestymistapaa. Koska minulla ei kuitenkaan ole piirakkakaulinta, päätin lopuksi kaulia tasapaksuja pyörylöitä. Tämä tasapaksu toimi minulle loppupeleissä paremmin, minusta taikina oli jotenkin helpompi käsitellä.

Aseta taikinan keskelle ruokalusikallinen täytettä ja rypytä kiinni. Tästä kannattaa ottaa mallia jostain youtube-videosta. Kokeilin itse montaa lähestymistapaa, mutta aina nuo nyytit vain jotenkin jäivät vähän auki ja olivat muutenkin hieman rujoja.

Höyrytä nyyttejä 15-20 minuuttia koosta riippuen. Tarjoile heti.

Sämpylät voi syödä vaikka sellaisenaan, mutta sopii myös dipattavaksi chilikastikkeeseen tai soijaan.



P.S. Tein ylijäämätäytteestä tänään paistettua riisiä. Toimi hyvin.

6 kommenttia:

  1. Hienoja. Luitko jostain, miksi taikinaan tulee sekä hiivaa että leivinjauhetta ja jälkimmäistä vielä aika runsaasti?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos. En, tämäkin jäi minulle mysteeriksi. Tutkimani sivustot olivat lähinnä ausseista tai usa:sta ja mietinkin että onkohan tässä jokin kielimuuri - vai onko ainekset jotenkin muuten erilaisia... Noh, hyvin toimi näinkin.

      Poista
    2. Sehän on tärkeintä, että toimi. Meilläkin on tuollaine höyrytin ollut vuosia kaapissa, pitäisi käyttää sitä. Kasviksia ja juureksia höyrytämme usein perinteisellä kattilaan laitettavalla ritilällä.

      Poista
    3. Parasta tuossa höyryttimessä on se bambun tuoksu. Ostin sen hutikuussa 2013 Tokiosta ja jännään kauanko se jaksaa tuoksua noin hyvälle...

      Poista
  2. Sinulla on kyllä aina mielenkiintoisia ohjeita. :-)

    Meinasin udella, mistä olet ostanut höyryttimesi, mutta tuossahan se jo selvisikin. Olen joskus katsellut samantyyppisiä höyryttimiä Hakaniemen kaupoissa, mutta vielä en ole ostanut. Intiassa meillä on riisinkeitin, jossa on sellainen höyrytysritilä, ja se on kyllä näppärä. Sitä on tullut jopa käytettyä. :-D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuo bambuhöyrytin on kyllä ihana ja käytän sitä aika ahkerasti. En tiennytkään että riisinkeittimissä voi olla höyrytin. Oma riisinkeittimeni on ostettu joskus todella kauan aikaa sitten muistaakseni Jakartasta, niitä kun ei Suomesta vielä silloin saanut. Pelkään että kohta se tulee tiensä päähän...

      Poista