torstai 11. elokuuta 2016

Ei Moskovaa ilman appseja

Eihän sitä pärjää enää ilman teknologiaa missään. Moskova ei ole mikään poikkeus. Noin 15 miljoonan hengen kaupungissa (arviot vaihtelevat hurjasti) etenkin liikkumista edesauttavat appsit ovat ihan ehdottomia. Ilman Yandexin navigaatio appsia ei ole esimerkiksi mukava autoilla. Yandex Navi kertoo mikä on ruuhkan tilanne milloinkin ja mitä reittiä kannataa ajaa. Oma työmatkani on noin 20 kilometria ja ainakin näin kesäaikaan siihen on mennyt yleensä puolisen tuntia. Tänään tosin ajoin töihin tunnin. Karmeeta ajatella talvea ja mitä se tekee tälle liikenteelle!
Ruuhkaa voi olla päivisin ja öin...
Moskova on tunnettu liikenneruuhkistaan ja joitakin vuosia sitten oli jopa valittu Moscow Timesin mukaan maailman pahiten ruuhkautuneeksi kaupungiksi. Moskovalainen tuttavani kertoo kuitenkin minulle, että tilanne on parantunut paljon viime vuosien aikana. Liikennettä ja liikennepoliisia myös seurataan enemmän, jolloin poliisien turha autoilijoiden pysäyttely rahoitusmielessä, sekä silmitön kaahaaminen on saatu pienenemään. Minua ei poliisi ole vielä pysäyttänyt, enkä odota tilannetta. Kielitaidottomuus haittaa etenkin.


Yllä olevasta kuvasta huomaa että ruuhkaa voi olla milloin vain, päivällä tai yöllä. Porukkaa on niin paljon että autoilijoita riittää aina. Olen huomannut että vähiten ruuhkaiset ajat ovat viikonlopun aamupäivät, Moskoviitit ovat nimittäin hyvin aamu-unisia.
Yandex Metro
Toinen ehdoton appsi Moskovassa on myös Yandexin ja se on Yandex Metro. Molemmat Yandex appsit puhuu muuten englantia, joka edesauttaa ulkkarin elämää huomattavasti. Metro appsiin laitetaan vain lähtö- ja päättymispysäkki niin Yandex kertoo miten kannattaa mennä ja kauanko kestää, missä vaihdetaan linjaa, jne. Tosin sitten itse metroillessa on hyvä osata vähän kyrillisiä kirjaimia, sillä englanninkielisiä kylttejä on hyvin vähän.

Pari muuta kätevää appsia on parkkiappsi Moscow Parking, sekä MTS:n kännyappsi. MTS ei tosin puhu yhtään englantia, mutta jos sen onnistuu lataamaan käyttöön, niin eka sivulta näkee pre-paid liittymän saldotilanteen.


X X X

Mietin tässä kuinka erilaista on ollut kun vanhempani muuttivat Afrikkaan 80-luvun alussa! Kuukauden vanhoja Hesareita luettiin kuin uusia. Nyt minä katson Ylen aamu-tv:tä iPadilta ennen töihin lähtöa, kuuntelen autossa Bluetoothin avulla, appsin kautta tietenkin, suomenkielistä radiota ja töihin tulessani lukaisen vielä digi-Hesarin. Ja kotona kuntopyäräillessä voi katosa vaikka Netflixiä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti