tiistai 15. tammikuuta 2013
Pasteis de nata
Meidän perheellä on pitkä suhde Portugalin kanssa ja näin ollen näiltä leivoksilta ei ole voinut välttyä. Ovat muuten ihania vahvan kahvin kanssa jossain Portugalin kahvilassa. Meistä ei kumpikaan ole jälkiruokaihminen, mutta muutamasta tykkäämme - tämä on yksi niistä. On muuten todella helppo tehdä kotona, vaikka omat tekeleet eivät ehkä ole ihan alkuperäisen veroisia... Kaikki tuli kuitenkin syötyä!
12 kpl pasteis de nata - vaniljakakkuset
1 pkt voitaikinaa
Täyte:
3 keltuaista
2 dl maitoa
2 dl kuohukermaa
1 dl sokeria
2 rkl perunajauhoja
1 kanelitanko
1 vaniljatanko
3 palaa sitruunankuorta
kanelia ja sokeria
Kauli voitaikina ohueksi levyksi. Voitele pinta ohuesti voilla. Ripottele levylle kanelia ja sokeria. Kierittele levy sitten pötköksi, ikään kuin tekisit kanelipullia. Jätä taikina hetkeksi jääkaappiin ja tee sillä välin täyte.
Lisää kattilaan keltuaiset, maito, kuohukerma, sokeri ja perunajauho. Sekoita. Lisää sitten sitruunankuori, kanelitanko ja vanilja. Vaniljatanko leikataan kahtia ja sisältä raaputetaan kaikki mustat siemenet täytteeseen. Vaniljatankokin kannattaa laittaa mukaan - otetaan sitten pois samaan aikaan kuin sitruunankuoret ja kanelitanko. Kaneli- ja vaniljatangot voi hyvin korvata vaniljasokerilla ja kanelijauheella.
Laita kattila liedelle ja kiehuta hiljaa koko ajan sekoittaen kunnes siitä tulee paksua ja kiisselimäistä. Anna täytteen jäähtyä. Tee sillä aikaa taikinakupit esim. muffinivuokaan.
Leikkaa taikina 12 osaan. Painele taikinarullat muffinivuokaan. Tämä oli vähän haasteellista ja voi olla aika vaikeaa esim. silikonivuoalla. Toisaalta, koska voitaikina Suomessa on esikaulittu ja -taiteltu, tämän koko rullausprosessin voi varmaan jättää väliin ja ottaa vaan vaikka lasilla muotteja suoraan voitaikinalevystä.
Lisää kuppeihin kiisseliä, mutta älä ihan piripintaan jottei pursua yli ja paista 225 asteisessa uunissa 15-20 minuuttia.
maanantai 7. tammikuuta 2013
Jamien fantastinen kalapiirakka
Vuonna 2003 hankittu Jamie Oliverin Alastoman Kokin Paluu toimii edelleen. Aika usein selailemme kirjaa inspiraatiota etsiessämme. Kirjassa on myös muutama respeti joista on tullut suosikkejamme. Yksi näistä on Jamien kalapiirakka, joka todellakin on erittäin maukas.
Tässä siis Jamien ihana kalapiirakkaohje vähän tuunattuna.
6 annosta
5-7 suurta perunaa kuorittuna ja paloiteltuna
2-3 munaa
1 pkt tuoretta pinaattia
1 sipuli silputtuna
2 porkkanaa kuutioina
3 dl kermaa
2 kourallista raastettua parmesaania
1 sitruunan mehu
1 tl vahvaa sinappia
500-700 g kalaa - meillä oli 50/50 kuhaa ja lohta
muskottia
suolaa, pippuria, paprikaa
Kuumenna uuni 225 asteeseen.
Keitä perunoita suolalla maustetussa vedessä muutama minuutti - lisää sitten munat mukaan kypsymään. Anna kiehua noin 7 minuuttia ja lisää sitten pinaatti terässiivilissä kattilan päälle. Tarkoitus on että kaikki valmistuvat samaan aikaan. Mikäli tuntuu helpommalta, voi toki kypsentää kaikki erikseen. Pinaatti huuhdotaan ja vesi puristetaan pois. Kaada perunat lävikköön ja pane munat kylmään veteen jäähtymään. Kun munat ovat jäähtyneet, kuori ne ja leikkaa 4-6 osaan.
Kuumenna paistinpannussa tilkka öljyä. Pehmennä sipuleita ja porkkanaa viitisen minuuttia. Lisää kerma ja kiehauta. Ota pannu liedeltä, lisää sitruunanmehu, juusto ja sinappi.
Lado kalapalat, munapalat ja pinaatti uunivuoan pohjalle.Mausta suolalla. Kaada kermaseos päälle. Soseuta perunat. Lisää maitoa, suolaa, pippuria ja muskottia. Levitä sose vuokaan päällimmäiseksi. Ripottele päälle paprikaa.
Kypsennä uunissa noin puoli tuntia.
keskiviikko 2. tammikuuta 2013
Kaneliset lammaskebakot
Helsingin Sanomissa oli välipäivinä ihana ruokaosio mezestä. Inspiroiduimme siitä tekemään lammaskebakoita, kun olimme juuri saaneet puolikkaan karitsan. Nämä onnistuivat erinomaisesti ja oli herkullinen iltapala. Kuva ei tee oikeutta...
Pinjansiement olivat hyvä lisäys - en olisi itse keksinyt. Ne toivat ihanaa purutuntumaa kebakoihin.
n. 15 kpl
1 iso sipuli
4 valkosipulin kynttä
450 g karitsan jauhelihaa
1 rkl jauhettua kanelia
2 munaa
2 viipaletta kuivahtanutta leipää raastettuna
2 rkl ketsuppia
kourallinen murskattuja pinjansiemeniä
2 tl chilijauhetta
2 tl paprikajauhetta
2 tl ras el hanout mausteseosta
2 tl suolaa
mustapippuria
hienonnettua rosmariinia
hienonnettua korianteria
Yhdistä kulhossa jauheliha, silputtu sipuli, murskattu valkosipuli ja kaneli.. Vatkaa kaksi munaa ja raasta leipä. Lisää jauhelihaseokseen kaikki muut aineet ja sekoita huolellisesti.
Muovaa käsillä taikinasta kebabit ja kieritä kevyesti vehnäjauhoissa.
Paista kebabit pannulla reilussa öljyssä tasaisen ruskeiksi.
Tarjoile esim. tzatzikin kanssa.
tiistai 1. tammikuuta 2013
Linssimuhennos
Muistelimme keväistä Malesian matkaa ja hotellimme ihanaa aamupalapöytää. Aamulla oli aina tarjolla mm. linssimuhennosta ja intialaista leipää. Voi että se oli hyvää.
Tässä oma versiomme linssimuhennoksesta. Sopii ruoaksi sellaisenaan tai vaikka lisukkeeksi naan leivän tai lihan kanssa. Ja vaikka aamupalaksi.
n. 2 dl punaisia linssejä
2 tomaattia
1 salottisipuli
1 vihreä chili
2 valkosipulinkynttä
inkiväärijauhetta
reippaasti tuoretta korianteria
vettä
Mausteseos:
korianterin siemeniä
sinapinsiemeniä
jeeran siemeniä
sechuanin pippureita
Paahda mausteseoksen aineet pannulla ja jauha ne sitten morttelissa jauheeksi.
Paista pieneksi silputtu sipuli, valkosipulinkynnet ja chili öljyssä kattilassa. Lisää noin teelusikallinen inkiväärijauhetta. Lisää huudellut linssit kattilaan. Lisää vettä. Leikkaa tomaatit pieniksi kuutioksi ja lisää seokseen. Mausta linssit mausteseoksella ja anna kiehua hiljalleen 50-60 minuuttia.
En nyt tietenkään seurannut mitään määriä, joten siitä vain soveltamaan oman maun mukaan. Tämä sopii myös muuten hyvin keitoksi - enemmän vettä vaan peliin. Nam.
sunnuntai 30. joulukuuta 2012
Paistettu kana - Amerikkalaisittain
Pitkään on ollut tarkoitus tehdä Amerikkalaistyylistä southern fried chicken -sapuksaa, mutta jäänyt aina vain ajatustasolle. Nyt ryhdistäydyimme ja saimme tämän vihdoinkin tehtyä. Aika kova vääntäminen oli, joten en usko että tulee usein tehtyä, ainakaan näin pitkän kaavan mukaan. Hyvääkin toki oli.
1 pkt kananpaloja - rinta- ja koipipaloja
1 litra piimää
suolaa, cayenne pippuria, paprikaa, chiliä
jauhoa
korppujauhoa
öljyä paistamiseen
Mausta kananpalat suolalla ja pippurilla ja marinoi piimässä yön yli. Tee jauhosta ja korppujauhosta seos ja lisää siihen suolaa, cayenne pippuria ja paprikaa. Poista liika piimä kananpaloista ja kieritä palat jauhoseoksessa. Uppopaista kananpalat öljyssä (noin 170C) 6-10 minuuttia kunnes läpikypsät ja kullanväriset.
Tarjoa esim. vihreän salaatin tai coleslawn kanssa.
sunnuntai 11. marraskuuta 2012
Mutakakku, eli kladdkaka tai mudcake
Hyvää isänpäivää!
Teini-ikäisinä opimme Ruotsissa siskojen kanssa uuden hienon reseptin - kladdkaka! Sittemmin olen oppinut tuntemaan kakun joko mutakakkuna tai amerikkalaisella nimellään, mudcake. Jälkikäteen ihmetyttää miksi me siskokset tästä niin innostuimme, ottaen huomioon että kukaan meistä ei ollut kovin perso makealle - silloinkaan. Toisaalta, papa on ollut perso makealle meidän kaikkien puolesta, joten ehkä siinä syy. Näin ollen, nostalgian siivittämänä, tässä vanha kunnon kladdkaka - iskälle.4 kpl munaa
2 dl sokeria
200 g tummaa suklaata
200 g voita
2,5 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
korppujauhoa
Sulata suklaa ja voi. Anna jäähtyä hetki.
Voitele ja korppujauhota irtopohjavuoan reunat, leikkaa leivinpaperista pohjan kokoinen ympyrä ja pane se vuokaan. Vatkaa huoneenlämpöiset munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Sekoita hieman jäähtynyt suklaa ja voiseos munasokerivaahtoon. Yhdistä vehnäjauho ja leivinjauhe ja siivilöi taikinaan. Sekoita varovasti tasaiseksi.
Kaada taikina vuokaan ja kypsennä kakkua 200-asteisen uunin alimmalla tasolla 20-25 minuuttia. Anna kakun jäähtyä hetki ja siirrä sitten leivinpaperin avulla tarjoiluvadille.
Tarjoile kakku kermavaahdon tai vaniljajäätelön kera.
perjantai 9. marraskuuta 2012
Sushi
Teimme monen vuoden jälkeen sushia kotona. Ja nyt mietityttää miksi ihmeessä emme tee sitä useammin. Käymme kyllä sushi-paikoissa syömässä, mutta miksi emme tee sitä kotona? Jos ei rupea liikaa hifistelemään, se on aika helppoa ja nopeaa. Siksi toiseksi, kotisushi on parempaa kuin monen pääkaupunkiseudun sushi-ketjun ape; niissä raaka-aineet ovat mitä sattuu, sushi tehty aikoja sitten "valmiiksi" ja ne ovat jääkylmiä!
Tässä ei-hifistelyversio kotisushista
Sushia 2:lle
2 kuppia raakaa sushi-riisiä
1 kurkku
1 avocado
pala lohta
n. 6 rkl sushi-etikkaa
noria
wasabia
soijaa
Mikäli ei ole sushi-riisiä, voi myös käyttää esim. Risella puuroriisiä.
Huuhtele riisi kunnes vesi on kirkasta. Keitä sushi-riisi kypsäksi - itse käytimme riisinkeitintä... Jäähdytä riisiä puukauhalla varovaisesti sekoittamalla ja lisää sitten riisiin noin 4-6 rkl sushi-etikkaa. Sushi-etikan voi myös itse valmistaa mirinistä, mutta kun valmistakin kaupasta saa... Kääntele riisiä puulastalla niin että etikka sekoittuu tasaisesti.
Makisushi - merilevään kääritty sushi
Laita norilevy pöydälle kiiltävä puoli alaspäin. (Monet käyttävät tässä bambumattoa alla, itse en siitä liiemmin piittaa, toimii hyvin ilmankin.) Levitä norin päälle riisiä, siten että se peittää 2/3 osaa levästä. Riisin levittämiseen kannattaa käyttää normaalia veistä jonka dippaa aika-ajoin veteen, näin riisi ei jää kiinni veitseen ja se on helpompi levittää. Leikkaa kurkku, avocado ja lohi pitkiksi viipaleiksi ja asettele noin puoliväliin riisiä. Rullaa sitten levä kääryleeksi. Kostuta levän loppuosa (jossa ei ole riisiä) vedellä, jotta se tarttuu paremmin kiini rullatessa.
Kurkku ja avocodo ovat tietenkin aika kehno väriyhdistelmä, mutta niitä nyt sattui olemaan kaapissa, joten tällä mentiin. Hyvää se silti on.
Nigirisushi - kala riisipallon päällä
Riisipallot voi hyvin muotoilla käsin, mutta me käytimme jotain turhaketta (nigiri-muotti) jonka olen joskus ostanut Tokyokanista. Muotti toimii hyvin, vaikka mielestäni palleroista tuleekin helposti liian suuria. Suurin haaste on kuitenkin leikata kalanpalat niin että ne sopivat riisipalleroiden päälle. Itse en osaa yhtään, onneksi Janne oli paikalla - hyvin meni. Kalapalan alle kannattaa laittaa pieni sipaisu wasabia ennen kuin yhdistää riisipalloon. Tosin vaarana on se että wasabia tulee enemmän kuin tilattiin - kokemusta on!
Tarjoa soijan ja wasabin kera.
Oikeaoppisesti mukana pitäisi olla myös garia - pikkelsöityä inkivääriä. Tätä saa myös helposti nykyään kaupasta, mutta jätimme väliin. Garin tarjoitus on kai ylipäätään puhdistaa makuaisti erilaisten sushipalojen välillä, mutta omamme olivat aika yksitoikkoista, syytä tähän ei ollut...
Tilaa:
Blogitekstit (Atom)