keskiviikko 9. marraskuuta 2011

Biltong - eli Etelä-Afrikkalainen kuivalihaSukulaiset tulivat Etelä-Afrikan lomalta taas monin tuliaisin. Yksi suosikeista ja heti samana iltana kulutettu oli Etelä-Afrikkalainen biltong. Biltongia, eli kuivalihaa, on varmaan yhtä montaa sorttia kuin tekijöitään, mutta tämä tuliainen oli kai joltain laadukkaammalta lihamestarilta ostettu. Se oli päältä kuivaa, mutta sisältä pehmeää ja kosteaa. Illan aikana kävimme keskustelua siitä, onko paras biltong nimenomaan tällaista hieman kosteaa vai rapsakan kuivaa. Tästä oltiin siis erimieltä, mutta tuo sisältä pehmeä biltong taisi voittaa.

Jotenkin kun tätä hirvenlihaa vaan edelleen löytyy pakastimesta (ja lisää tulee lähes joka viikko), päätimme kokeilla hirvenliha-biltongia. Apuna käytimme Buuri-sukulaisen lainaamaa kirjasta, josta muokkasimme alla olevan reseptin.

Perusreseptiin kuuluu lihan suolaaminen ja muita mausteita sitten oman maun mukaan. Etelä-Afrikassa tuo suola-/mausteseos otetaan maustumisen jälkeen pois dippaamalla liha vesietikkaseokseen. Me halusimme kuitenkin säilyttää mausteet pinnassa, joten vaikka teimmekin tuon dippaus-kohdan poistaaksemme liikasuolan, lisäsimme mausteseosta lihaan ennen sen kuivattamista.


n. 1 kg hirven paistilihaa
suolaa, pippuria
korianteria
ripaus tummaa etikkaa
vesi-etikkaseos


Leikkaa liha muutaman sentin paksuiksi viipaleiksi. Suolaa ja mausta liha. Jätä yön yli jääkaappiin. Seuraavana iltana, dippaa lihapalat lämpimään vesietikkaliemeen poistaaksesi liika suola. Pujota lihaan paistinnaru tai s-koukku, jotta saat sen riippumaan katosta. Liha on hyvä jättää riippumaan mahdollisimman kuivaan ja viileään paikkaan.

Me riiputimme lihaa noin kaksi päivää ja lopuksi laitoimme sen vielä sienikuivuriimme muutamaksi tunniksi.


Liha kuivuu prätkätallissa...
Valmiit biltong viipaleet.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti