lauantai 2. marraskuuta 2013

Hirven jauhemaksapihvit


Janne sai siis viime viikonloppuna tappaiset hirvimetsällä ollessaan. Jee! Ensimmäiseksi ajattelimme tehdä jauhemaksapihvejä, jotka ovat molempien herkkua, mutta tulee kuitenkin harvakseltaan tehtyä. Jauhemaksapihvit olivat maukkaita, vaikka maksa olikin jo hieman iäkkäämmästä hirvestä. Tämä tuntui lähinnä siinä, että maku oli riistaisampi ja rautaisampi. Erittäin hyvää mielestäni siltikin. Harmittavaa kyllä, että jouduimme syömään pihvit kaupan puolukkahillon kera, kun oma oli päässyt loppumaan. Ei siinä mitään, toimii hyvin näinkin, on vain omaan makuuni hieman liian makeaa.

Mietin jo nyt mitä siitä hirven munuaisesta voi tehdä. Netistä ei oikein löydy ohjeita. Onko kenelläkään vinkkejä? Janne muistelee että isöäiti teki hirven munuaisista jotain leikkeleen tyyppistä, mutta en tästäkään löydä ohjeita. Taitaa myös olla aika herkkä sisäelin, eikä pidä liiasta keittämisestä. Hmm... tätä pitää miettiä ennen kuin rohkenee läheä kokeilemaan.

Tässä kuitenkin tuo jauhemaksapihvin resepti. Taikina on muuten aika löysä ja pienellä pannun heilautukella se leviää lettupanulla omiin uomiinsa.

Hirven jauhemaksapihit
1 kg hirven maksaa
3 perunaa keitettynä
2 porkkanaa keitettynä
1 iso sipuli freesattuna
1 kananmuna
meiramia
korppujauhoja
suolaa, pippuria
puolukkahilloa tarjoiluun 
öljyä ja suolantonta voita paistamiseen

Jauha maksa lihamyllystä läpi. Käytimme itse sitä isoreikäisintä osaa. Jauha myllystä myös perunat ja porkkanat. Kuullota pieneksi silputtu sipuli öljyssä. Sekoita maksa, sipuli ja jauhetut vihannekset. Lisää massaan yksi kananmuna. Mausta suolalla, pippurilla ja meiramilla. Paista koepihvi ja tarkista maku.

Jauhemaksataikina on aika löysää, joten pihvit voi paistaa vaikka lettupannulla.

Tarjoile puolukkahillon kera.

2 kommenttia:

 1. Nami, maksabiffejä.
  Oletteko kokanneet muiden otusten munuaisia? Meillä laitettiin hirvestä (slloin kun sitä pohjoisen isompien metsästyskiintiöiden aikaan sai appiukon porukan saaliista) paistettuja munuaisia kerman kera samaan tapaan kuin lampaan munuaisia tässä jutussa. Yksinkertainen paistaminen öljyssä valkosipulin, persiljan ja rosmariinin kanssa tai salviavoissa toimii myös hyvin. Vanhemmalle hirvelle kermainen versio saattaa olla parempi.

  Isommista otuksista laitoimme Ranskassa vasikan munuaista näin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos vinkeistä! Tutustun näihin!
   En ole koskaan itse tehnyt munuaisia. Kokemuket rajoittuvat Englatilaiseen kidney pie -ruokaan.

   Poista