maanantai 1. huhtikuuta 2013

Etelä-Afrikkalainen Potbrood eli Pot Bread


Vietimme eilen iltaa siskoni luona Nurmijärvellä. Lanko oli juuri palannut Etelä-Afrikasta ja siskoni sai tuliaiseksi mm. valurautapannun joka on tarkoitettu nimenomaan leivän tekoon avotulella. Pata oli tietenkin korkattava heti! Lanko oli printannut avuksemme netistä pot bread reseptin; se oli afrikaansiksi. Haaste vastaanotettu! Alla tämä respeti. En vastaa kirjoitusvirheistä...

Kouluenglanti ja -ruotsi kyllä auttavat pitkälle tässä mielenkiintoisessa kielipoliisitehtävässä. Jouduimme Saaran kanssa kyllä kysymään mitä tuo kitsgis on. Vastaus oli että pikahiivaa (?). Käytimme kuivahiivaa. Kävi myös ilmi että kleefplastik on tuorekelmua. Muuten sovellettiin aika pitkälti mutu-tuntumalla.

Meidän naisten tehtävä oli taikina ja alustus. Miehet paistoivat. Lanko oli hädissään kun yleensä tätä paistetaan ulkona lämpimässä Afrikan auringossa - mutta mites nyt pienessä pakkasessa! :)

Hyvin onnistui. Lanko kertoi että tätä kuuluu syödä siten että leipäpalan päälle levitetään ensin voita, ja sitten aprikoosihilloa. Tarjolla oli näin ollen tietysti myös kotitekoista aprikoosihilloa Etelä-Afrikasta. OMG. Siis yleensä en todellakaan ole hilloihminen tai muuenkaan makean perään, mutta vitsi, että oli hyvää. Tuli mieleen jotenkin ranskalaiset. Eikös sielläkin syödä leipää hillon kanssa? Saara ja Janne eivät olleet aivan yhtä ihastuneita tähän aprikoosiin ja söivät leipää humuksen kanssa. Hyvää sekin.

Pot Bread

Deeg
1 kg (7 koppies) witbroodmeel
2  teelepels suiker
1 teelepel sout
1 pakkie (10 g) kitsgis
1 eetlepel olie
sowat 2 koppies louwarm water

Só maak jy
Meng die droë bestanddele en gooing genoeg louwarm water by om 'n hanteerbare deeg te worm.
Knie die deeg tot glad.
Sit die deeg in 'n gesmeerde bak en bedek dit met kleefplastiek. Laat staan dit vir 15 minute op 'n warm plek totdat die deeg in volume verdubbel het. Dis nou reg vir gebruik.

Potbrood
Smeer 'n platboom-gietysterpot (en sy deksel) goed met botter.
Knie die deeg af nadat dit die eerste keer gerys het en vorm dit sodat dit in die pot pas. Sit die deksel op en laat staan dit sodat dit weer rys tot dubbel die volume.
Laat staan dit vir 10-20 minute op 'n warm plek.
Sit die pot op 'n driepoot oor matige kole en pak 'n paar kolltjies op die deksal. Bak dit vir 35-50 minute tot goudbruin en gaar. Jy kan dit ook in 'n oond van 180 C bak, maar dan hoef jy nie die deksel op te sit nie.


Leivän paistaminen.

Valmis leipä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti