keskiviikko 17. huhtikuuta 2013

Tokio - Osa I


Terveiset Tokiosta!

Olimme Jannen kanssa viikon verran Tokiossa ja sen lähiympäristössä. Olipa ihana loma! Sää oli kohdallaan ja kirsikanpuutkin vielä osittain kukkivat, vaikka hieman myöhässä olimmekin. Kirsikanpuut eivät ole kukkineet näin aikaisin Tokiossa CNN:n mukaan koskaan, ainakaan 50 vuoteen. Tyypillistä! Juuri sinä vuonna kun me lähdimme reissuun. Näimme silti vielä viikonloppuna paljon ihmisiä piknikillä puistossa kirsikkapuiden alla nauttimassa sakesta ja muusta. Hilpeä näky.

No eipä hätää. Kirsikankukat eivät kuitenkaan olleet matkan päätarkoitus. Sen sijaan ruoka on aina agendalla ja Japanissa etenkin. Hämmentävää oli ruoan puolesta se, että huonoa ruokaa ei tullut eteen sitten millään. Kaikki oli hyvää. Alla muutamia otoksia Tokion ruokapuolesta. Nämä ensimmäiset kuvat olivat jostain ihan sattumanvaraisesta paikasta, jostain rakennuksen 2. kerroksesta johon pölähdettiin lounaalle - ja kas mitkä sushi ja sashimi kattaukset!Lounaaksi soba-nuudeleita, inarizushia ja paistettua katkarapua. Alemmassa kuvassa tempuraa riisipedillä ja misokeittoa.Nuudelikeittoja tuli syötyä myös useampia. Alla kuva lounaskeitosta Kamakuran kaupungissa. Tämä oli udonsoppa kananmunalla. Päälle aseteltiin omat valitsemat vihannes- tai rapu-tempurat.Sushia syötiin useampaan otteeseen. Tietty. Kyllä vaan oli hyvää. Käytiin tiskillä istumassa ja osoittelemassa kaloja, pöydässä istuessa tilatiin settejä ja kaikkea siitä väliltä. Kaupastikin taidettiin ostaa sushi-setti hotellille huikopalaksi. Tuli myös syötyä mustekalaa ja kalmaria sushina. Näitä tulee harvemmin syötyä Suomessa kun tuntuu että ne ovat niin usein joko mauttomia tai sitkeitä. Uusiakin tuttavuuksia löytyi, kuten esimerkiksi Japanese shad (joku silli?), joka oli todella hyvää. Tonnikalaakin meni vaikka emme sitä pääsääntöisesti ole syöneet enää moneen vuoteen... ihan periaatteesta. Periaate unohtui jo ensimmäisenä iltana... Aika heikko suoritus. Mutta oli se sen arvoista kuitenkin.Yakitorista ei tullut hyvää kuvaa, mutta hyvää se oli. Janne ei innostunut ihan yhtä paljon. Japanissa kun jätetään ne nahat, läskit ja kaikki mukaan, eikä se ole välttämättä kovin maukasta jos se ei ole ihan rapsakaksi asti grillattu. Sen lisäksi, mikäli ei tajua pyytää vain kanaa, saa yleensä noin 5 tikkua, joista vain ehkä 2 on kananlihaa, loput sydäntä, maksaa ja niin edespäin. Nam.


Yksi ainakin hienoimmista, ellei parhaimmista ruokakokemuksista oli shabu-shabu, jossa keitetään lihaa ja vihanneksia liemessä ja dippailaan sitten eri kastikkeisiin ja syödään. Niin kovin simppeliä, mutta taivaallisen hyvää. Ja hauskaa. Lopuksi, kokki käytti osan lientä josta teki meille wonton ja nuudelikeiton. Tämä oli meille uutta. Hieno idea!


Maistoimme myös ensimmäistä kertaa merisiilen mätiä sushina. Se oli todella kermaista, ei oikein olisi suutuntumalta mädiksi tuntenut. Hyvää sekin. Tietty.


Söimme myös okonomiyakia, joka oli hieno kokemus. Vaikka ravintolassa oli joka pöydällä oma hot-plate, tuotiin okonomiyakit kuitenkin valmiiksi paistettuna pöytään. Ihan kiva, sillä olisi voinut olla meidän paistamana vielä rumemmat kuvat. Söimme kalmari- ja katkarapu-okonomiyakit ja oli muuten ihan superhyvää. Kuvat on ihan kaameat, mutta pakko oli nämäkin tänne postata. Okonomiyakia ollaan joskus tehty kotonakin, se on helppoa, edullista ja hyvää. Ostimme tietty tarvittavat okonomiyaki-tarpeet ja toimme tuliaisina kotiin, vaikka kyllähän Tokyokanistakin niitä saa. :)


Ja mikä parasta, Japanissa voi syödä useampia kertoja päivässä, kun ruoka on pääsääntöisesti aika kevyttä ja annokset kohtalaisen pieniä (ainakin meille gaijineille)!

2 kommenttia:

  1. Voi mitä herkkuja! Minä olen aina halunnut päästä käymään Tokiossa, mutta vielä ainakaan en ole päässyt. Mutta ehkä jonakin päivänä...:-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Japanilainen ruoka on niiin hyvää! Onneksi sitä saa muualtakin!

      Poista