maanantai 8. heinäkuuta 2013

Dukkah-mausteseos

 

Janne sai jostain päähänsä (mitä lie ruokaohjelmaa katsonut), että pitää tehdä dukkah-mausteseosta. Se on meille uusi tuttavuus, mutta sopi minulle mainioisti, sillä olen tutustunut viime päivinä uuteen keittokirjaani, Jerusalem. Tämä on paljon ruokablogeissakin mainittu Yottam Ottolenghin ja Sami Tamimin ihana keittokirja, joka on siis kahden mainion kokin yhteinen, hieno, kulttuureja tai ainakin tavallaan etnisiä rajoja rikkova keittokirja.

Olen siis tätä upeaa, kauniisti kuvitettua ja sanailtua Jerusalem-kirjaa ehtinyt jo jonkin aikaa selailla ja siinäkin tämä dukkah-mausteseos esiintyy. Olin valmis kokeiluun.

Dukkah on muuten alunperin Egyptiläinen mausteseos, mutta kai laajalti käytössä koko Lähi-idässä.

Kaikesta huolimatta, tämä meidän ensimmäinen dukkah-kokeilu on kuitenkin lähinnä kopio maku.fi -sivustolta, eikä niinkään tuosta Jerusalem-kirjasta.

Dukkah-mausteseos
80 g kuorittuja manteleita
100 g hasselpähkinöitä
1/2 dl korianterinsiemeniä
1/2 dl seesaminsiemeniä
1 rkl sokeria
2 tl juustokuminaa jauheena
1 tl suolaa

Paahda manteleita, hasselpähkinöitä ja korianterinsiemeniä pannulla kunnes niihin tulee hieman väriä ja ne alkavat tuoksua. Kaada seos monitoimikoneeseen ja hienonna tasaiseksi. Siirrä seos kulhoon. Paahda sitten seesaminsiemenet pannulla kunnes ne alkavat poksahdella ja lisää sitten pähkinäseokseen. Lisää seokseen sokeri, juustokumina ja suola. Sekoita hyvin.

Jos seoksen laittaa ilmatiiviisen astiaan, se kuulemma säilyy noin kuukauden (tämä on vielä verifioimatta).

Dukkahia voi käyttää esim. dippinä, siten että kastaa ensin vaikka leipää oliiviöljyyn ja sen jälkeen dukkah-mausteseokseen. Sitä voi käyttää myös salaatissa, hummuksen mausteena/koristeena tai vaikkapa kanan tai lohen kuorrutteena.

Oma ensimmäinen dukkah-seoksemme onnistui varsin hyvin, vaikkakin oli hieman suolaista. Taisi lipsahtaa suolaa enemmän kuin tuo 1 tl...

Sittemmin olemme käyttäneet dukkahia mm. lammas-kebabien mausteena ja kanan kuorruttamiseen. Hyviä molemmat. :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti