perjantai 19. heinäkuuta 2013

Mutabbaq


 

Tämä jälkiruokaresepti on Yotam Ottolenghin ja Sami Tamimin Jerusalem keittokirjasta. Olenkin maininnut siitä jo pariin otteeseen. Tämä on ensimmäinen resepti jota olen kirjasta kokeillut.

Juusto on kaikessa muodossa herkkuamme, joten ajattelin että tästä olisi hyvä aloittaa, vaikka jälkkäreitä tulee yleensä vähemmän tehtyä. Sähläsin vähän tuon reseptin siirapin kanssa, joten lopputuloksessa ei ollut ihan tarpeeksi makeutta, jota olisi tarvittu komplementoimaan juustomassaa. Lopputulos oli kuitenkin hyvä, joskin vaatii vähän tuunasusta ensi kerraksi. Tämä oli myös aika tuhti annos, joten vähempikin olisi riittänyt.

En ole koskaan käynyt Palestiinassa, mutta tämä on kirjan mukaan sikäläinen yleinen herkku. Kirja kertoo myös kivoja tuunaus vinkkejä tähän reseptiin, mm. kanelin ja pistaasipähkinöiden käytöä, mutta näin ensimmäisellä kerralla halusin kokeilla tämän pelkistetyn version. Tulen ehdottomasti tekemään tätä uudestaan, sillä tekotapa on kuitenkin kohtalaisen helppo, tulos herkullinen ja eksoottinen.

Mutabbaq
130 g suolatonta voita sulatettuna
1 pkt filo-taikinaa (14 levyä noin 31cm x 39cm)
500 g ricotta-juustoa
250 g tuorevuohenjuustoa
suolattomia pistaasipähkinöitä (ei pakollinen)

Siirappi
90 ml vettä
280 g sokeria
3 rkl sitruunamehua

Laita uuni päälle 230 asteeseen. Voitele matalareunainen uuniastia (noin 28cm x 37 cm) sulatetulla voilla. Laita filotaikina levy uuniastian päälle, painele taikina kulmiin kiinni ja anna loppulevyn valua astian reunojen yli. Voitele filotaikina sulatetulla voilla ja levitä sitten uusi taikinalevy päälle ja voitele uudestaan. Toista kunnes sinulla on 7 filotaikinalevyä hyvin voideltuna päällekkäin.

Sekoita ricotta ja vuohenjuusto hyvin kulhossa. Levitä juustomassa filotaikinan päälle, mutta jätä noin 2 cm reunoista. Minulta tämä hieman epäonnistui, sillä oma astiani ei ollut kovin matalareunainen ja vähän pienikin vielä. Toimi silti vallan mainiosti. Voitele juustomassa voilla, levitä päälle filotaikinalevy, voitele levy taas voilla ja toista kunnes sinulla on toiset 7 levyä filotaikinaa juustomassan päällä.

Leikka saksilla liika reunoilta roikkuva filotaikina pois, ei kuitenkaan juustomassaan pohjaan asti. Katso että juusto jää nätisti filotaikinan suojaan. Käännä taikinan reunat mutabaqqin alle, niin saat nätit reunat. Omalta osalta tämä ei oikein onnistunut liian pienen astian takia...

Käytä terävää veistä ja leikkaa mutabbaq noin 7cm x 7cm neliöiksi, siten että veitsi melkein osuu pohjaan asti. Laita muttabaq uuniin ja paista noin 25-27 minuuttia.

Mutabaqqin ollessa uunissa, valmista siirappi. Laita vesi ja sokeri kattilaan, sekoita hyvin puulusikalla. Kuumenna. Kun seos alkaa kiehua, lisää sitruunamehu ja hauduta vielä pari minuuttia. Ota pois liedeltä.

Kaada siirappi hitaasti muttabaqin päälle heti kun otat sen uunista. Anna jäähtyä 10 minuuttia. Ripottele päälle murskattuja pistaasipähkinöitä. Leikkaa annospaloiksi ja tarjoile lämpimänä.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti