keskiviikko 3. heinäkuuta 2013

Pasteis de Bacalhau - kalakakut kuivatusta suolaturskasta

 

Juhannuksena sisareni toi juhliin myös tuliasia Barcelonasta, suolattua ja kuivattua turskaa, eli bacalhauta. Päätimme tehdä tästä, Barcelonasta huolimatta, portugalilaista herkkua, pasteis de bacalhau, eli turskakakkuja. Näitä varmaan tehdään yhtä ahkerasti Espanjassa, mutta kun ne on meille Portugalista tuttuja, niin nyt näin.

Alla oleva resepti on sitten tosi suuntaa antava - taas. Tällä kertaa kun olin lähinnä apukokkina ja keskittymiskyky herpaantui aika ajoin. Olisi pitänyt olla tarkkaavaisempi.

Portugalilaiset turskakalakakut - Pasteis de Bacalhau
2 kpl suolattua ja kuivattua turskafilettä
6-7 kpl keitettyä perunaa (perunaa noin saman verran kuin kalaa)
3 kananmunaa
1 sipuli
persiljaa
suolaa, pippuria
persiljaa

Aloita liottamalla kalaa noin 12-24 tuntia. Vaihda vesi noin 4-5 kertaa. Meidän kala jäi hieman suolaiseksi, joten liotusta olis voinut jatkaa pidempäänkin tai veden vaihtaa useammin.

Heitä liotusvesi pois. Huuhtele kalafileet ja poista ruodot ja nahka. Keitä kaloja vedessä noin 10-15 minuuttia kunnes kypsää. Valuta kala ja kuivaa hyvin. Silppua kala pieneksi.

Keitä perunat suolavedessä ja valuta sitten hyvin.

Muussaa perunat kulhoon, lisää keitetty kala, hienoksi silputtu sipuli ja persilja, sekoita. Lisää mukaan kananmunat ja sekoita hyvin. Muistelen että sisko erotteli kananmunista valkuaiset ja keltuaiset, mutta käytti kuitenkin koko munan. Mikäköhän logiikka tässä on, sitä en tiedä.

Mausta pippurilla ja suolalla. Suolan kanssa pitää olla varovainen. Kannattaa ehkä tehdä koepulla ennen kuin lisää suolaa.

Muotoile kahdella lusikalla kakkusia ja paista öljyssä kullan ruskeiksi. Tarjoile esim. sitruunaviipaleiden kanssa.

Nämä olivat oiva pieni suolainen välipala kaiken muun juhannustohinan keskellä. Nam!
Kiitos Saaralle turskasta!Ei kommentteja:

Lähetä kommentti